U Istri i Puli želimo graditi suradnju, a ne žicu!

Valter Flego i Boris Miletić (D. MEMEDOVIĆ)
Valter Flego i Boris Miletić (D. MEMEDOVIĆ)

Tradicionalni novogodišnji prijem Istarske županije i Grada Pule i ove je godine u Svetim srcima okupio broje uzvanike, predstavnike Grada Pule, Županije, gradskih i županijskih ustanova, istarske načelnike i gradonačelnike, vijećnike, ali i predstavnike nacionalnih manjina, vjerskih zajednica, gospodarstvenike, kulturnjake, predstavnike zdravstvenih institucija i sindikata. Bila je to prilika da se, u godini na izmaku, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić osvrnu na najznačajnije projekte u 2015. godini, ali i upute poruku kako će Istra i Pula i u nadolazećoj godini i dalje čvrsto ustrajati na realizaciji brojnih razvojnih projekata.

- Ova je godina zasigurno bila dinamična, izazovna, ali i uspješna, ocijenio je Flego, rekavši da je svakako najznačajniji događaj početak izgradnje nove pulske bolnice na što se, tvrdi, predugo čekalo. Izdvojio je i otvaranje studentskog doma i menze u Puli, kao i otvaranje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Valture. 

- Svakako treba izdvojiti uspjeh koji smo postigli u zaštiti istarskog pršuta po teritorijalnom principu kao prvog poljoprivrednog i autohtonog proizvoda koji je zaštićen oznakom izvornosti na nivou Europske unije, naglasio je Flego, rekavši kako je ova godina, po ostvarenim turističkim rezultatima, noćenjima i dolascima, ne samo rekordna, već i povijesna. Zadovoljan je i realizacijom povlačenja sredstava iz europskih fondova putem kojih su realizirani uspješni projekti na području Istre, izdvojivši Kuću fresaka u Draguću, Speleo kuću u Vodicama, pulski Centar za popularizaciju znanosti, kao i otvaranje posjetiteljskog centra Herman Potočnik Noordung u Puli te Bike centra u Tribanu.

- Cijela je Istra zastupljena u tim projektima i kroz njih su pokrivena sva sektorska područja - od kulture, socijalne zaštite, sporta, obrazovanja, turizma, gospodarstva. Upravo tako ćemo nastaviti djelovati i raditi u budućnosti, kazao je Flego koji je apelirao na buduću Vladu da prepozna Istru kao regiju ali i pruži konkretnu podršku različitim razvojnim projektima koji se planiraju realizirati. Župan je iskoristio priliku da još jednom najoštrije osudi postavljanje žičane ograde, kazavši da je takav čin protiv svih principa koji se u Istri žive.

- To je također i protiv principa Europske unije koja traži i želi slobodan protok ljudi, usluga i dobara, a ovakav potez Slovenaca je u suprotnosti s time. Meni kao županu, ali i ljudima koji ovdje žive, taj je čin apsolutno neprihvatljiv i vjerujem da ćemo konačno početi graditi suradnju, a ne žicu, istaknuo je župan.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Pule Boris Miletić koji se slaže da je ovu godinu svakako obilježio početak izgradnje nove bolnice, rekavši da se radi o sve istarskom projektu, ali i projektu koji će svakako biti ucrtan na karti hrvatskog zdravstva.

I on je izdvojio otvaranje studentskog restorana i doma, kazavši da Pula i dalje svoj razvoj želi temeljiti na znanju. Naglasio je da je će ovu godinu pamtiti i po preranom odlasku bivšeg gradonačelnika Pule dr. Igora Štokovića.

Gradonačelnik je najavio da će 2016. godinu obilježiti velike infrastrukturne investicije kao što su uređenje Trga kralja Tomislava na Verudi, nastavak izgradnje pulske zaobilaznice u četverotračnom režimu, kao i početak izgradnje javnog gradskog zatvorenog bazena. Po njegovim riječima, važan događaj ove godine bio je i uvrštavanje Pule u finale izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

- I danas se u Puli gradi, a gradit će se i sutra, kazao je Miletić i naglasio da u centraliziranoj državi kao što je Hrvatska   funkcioniranje lokalne i regionalne samouprave i konkretno investiranje u projekt, itekako ovisi o centralnoj državi.

- I do sada smo imali odličnu suradnju s Hrvatskim vodama i Hrvatskim cestama. Nova Vlada će sigurno odrediti smjer u kojem će ići, no očekujemo da će podržati razvojne projekte koje Istra zaslužuje. Na kraju krajeva to je i pravo naših građana koji godišnje uplaćuju preko 800 milijuna kuna u državni proračun više nego što im se vraća, rekao je Miletić. I on je uputio oštru kritiku zbog postavljanja žičane ograde uz granični prijelaz u Istri.

- Ulaskom u Europsku uniju svi smo se veselili uklanjanju granica. Žica nije u kulturi našeg naroda. Svaka javna osoba u Istri treba najoštrije osuditi takav čin, tim više što to ne prihvaćaju niti naši stanovnici, zaključio je Miletić. Nakon govora, župan i gradonačelnik su uz zdravicu, svima zaželjeli sve najbolje u novoj 2016. godini. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter