U Istri i Puli lakše do posla nego u ostatku Hrvatske

Do posla najlakše u sezoni
Do posla najlakše u sezoni

U sučeljavanju 25 najvećih gradova u Hrvatskoj, Pula se plasirala na šesto mjesto po udjelu nezaposlenih u ukupnom broju stanovnika, iza Velike Gorice, Zaprešića, Samobora, Zagreba i Varaždina. Rezultati su to do kojih su u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje došli uspoređujući broj nezaposlenih s brojem stanovnika prema zadnjem popisu. Najveći udio nezaposlenih u stanovništvu imali su Petrinja, Đakovo, Sinj i Vukovar. Dakle, u Hrvatskoj je najlakše do posla u zagrebačkom prstenu, a najteže u središnjoj i istočnoj te primorskoj Hrvatskoj, s iznimkom Istre.

Prema istom izvoru, u Istarskoj je županiji zadnjih godina najveći rast zapošljavanja zabilježen 2009. i 2010., iako je i u to vrijeme opadao broj zahtjeva poslodavaca za radnicima. Ta je nelogičnost, prema tumačenju HZZ-a, odraz relativno niske nezaposlenosti, ali i velikog udjela sezonskog zapošljavanja istih radnika, zbog čega se poslodavci nemaju potrebe obraćati burzi rada u potrazi za radnom snagom.

Istarska se županija, uz Grad Zagreb, izdvaja i po najnižoj stopi nezaposlenosti u zemlji u prošloj godini. Riječ je o udjelu nezaposlenih u ukupnoj radnoj snazi, koji je najveći bio u Virovitičko-podravskoj, Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najmanji u Gradu Zagrebu. Zagreb, međutim, za ovu titulu treba zahvaliti i brojnim žiteljima okolnih županija koji samo rade u metropoli, jer se stopa nezaposlenosti utvrđuje prema mjestu rada.

Zagreb i Istra, opet tim redoslijedom, imaju i najmanji udio nezaposlenih u ukupnom broju žitelja, prema podacima Popisa stanovništva za kraj ožujka 2011., iako je u ovom slučaju kriterij mjesto stanovanja. Rezultati za Istru, tumače u HZZ-u, bili bi još bolji da su uspoređivani podaci iz ljetnih mjeseci, kad je visok postotak sezonskog zapošljavanja. (D. PALIBRK)

U Istri posao u ožujku našlo 1.600 osoba
Na istarskoj burzi rada, prema dostupnim podacima koji se odnose na konac ožujka, evidentirano je oko 11 tisuća nezaposlenih građana, što je smanjenje od deset posto u odnosu na mjesec prije. U odnosu na godinu prije, bez posla je 15 posto više radno sposobnih građana. U ožujku je posao našlo oko 1.600 osoba, što je gotovo tisuću novih radnih ugovora više nego u veljači, doduše listom na određeno vrijeme i većinom u turizmu. Najvećim padom registrirane nezaposlenosti može se pohvaliti Poreč, slijede Umag i Labin, sredinu drže Rovinj i Pazin, dok su na začelju tradicionalno Pula i Buzet; ovog puta svi u plusu.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter