U Istri HIV-om zaraženo 27 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1985. godine AIDS se sustavno prati i u našoj zemlji te županiji. U razdoblju od 25 godina HIV-om je u Istri zaraženo ukupno 27 osoba, od kojih je 17 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju desetero ljudi umrlo. Lani i ove godine evidentirana je po jedna novooboljela osoba.

Kako pojašnjava koordinatorica Centra za anonimno, dobrovoljno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV dr. Vlasta Skopljak, u Istri je glavni put prijenosa ove bolesti seksualni, kao i na razini Hrvatske, s tom razlikom da je u Istri najcešci slucaj prijenosa heteroseksualni odnos, dok je na razini Hrvatske to seksualni odnos muškarca s muškarcem.

- Od 2006. godine, otkako je u sklopu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije otvoren centar za anonimno testiranje, godišnje se na ovaj virus testira 60 do 80 osoba. Najcešce na testiranje dolaze nakon "rizicnog momenta" odnosno spolnog odnosa bez zaštite, veli Skopljak.

Pojašnjava da se uglavnom radi o mladim muškarcima sklonim promiskuitetnom ponašanju, srednje strucne spreme, koji dolaze iz glavnih istarskih gradova, a podjednako stižu iz trajnih veza ili su samci. Dodaje da je centar za savjetovanje i testiranje otvoren ponedjeljkom od 14 do 17 te srijedom od 13 do 15 sati.

- Mada je Hrvatska medu zemljama koje još uvijek spadaju u krug onih s malim brojem zaraženih, gradani moraju znati da su i ovdje itekako podložni zarazi - kako zbog velikog broja turista koji dolaze u našu zemlju, tako i zbog sve cešcih putovanja u daleke zemlje, ali i sve veceg broja intravenoznih ovisnika, veli Skopljak.

Narocito je važno, smatra ona, uputiti mlade da prilikom seksualnih odnosa koriste zaštitu, da se ne upuštaju premladi u spolne odnose i ne mijenjaju precesto partnere, dok ovisnike treba upucivati da koriste sterilne igle. Jer, samo su jedan spolni odnos ili prljava igla dovoljni za zarazu. (B. PETROVIC)

Kondomi za siguran seks
Na problem AIDS-a i potrebu zaštite prilikom seksualnih odnosa upozorili su clanovi pulske udruge Institut, koji su na Portatrati mladima dijelili kondome i edukativne letke. - Žalosno je da vecina roditelja zatvara oci pred cinjenicom da su im djeca seksualno aktivna, rekla je Bastiancic i porucila im da bi trebali djecu educirati kako da prakticiraju "siguran seks".

Strankom protiv bolesti
U grad su se sjatili i mladi IDS-ovci, koji su takoder Puljanima dijelili kondome. Iako je pohvalna njihova intencija da javnost upozore na potrebu educiranja i smanjenja rizicnog ponašanja, dubiozan je naziv akcije, koju je Klub mladih IDS-a nazvao "No AIDS - Yes IDS"! Znaci li to da se ulaskom u IDS možemo zaštititi od AIDS-a, a da nas neke druge stranke, primjerice, štite od raka pluca ili šecerne bolesti?!


Podijeli: Facebook Twiter