U Istri gužva kao usred sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri uskrsne blagdane provodi oko 30 tisuca turista, pretežito iz Slovenije, Njemacke, Austrije i Italije, a na Poluotoku je otvoreno 30-ak velikih i 40-ak manjih hotela.

Tijekom vikenda na granicnim prijelazima u Istri nisu zabilježene vece gužve, a od petka do nedjelje u Istru je ušao 120.481 putnik, što je cak 62 posto više u odnosu na broj putnika koji su ušli u Istru za prošlogodišnje uskrsne blagdane. Prema podacima pulske policije, ušao je 107.321 inozemni putnik (76 posto više) i 13.160 domacih (1,5 posto manje).

U istom je razdoblju Hrvatsku preko Istre napustilo 67.797 osoba, medu kojima 56.264 stranca i 11.533 domacih. Podaci se odnose na cestovni promet zabilježen na granicnim prijelazima Plovanija, Kaštel i Požana.

U protekla cetiri dana u Zracnu luku Pula sletjelo je 10 aviona s oko 1.650 inozemnih putnika, odnosno 150-ak po avionu. Inozemni putnici stigli su iz Francuske, Engleske, Njemacke, Norveške i Španjolske. Pored njih, u Pulu je sletjelo i šest aviona iz Zagreba s 300-tinjak putnika. Dakle, za uskrsni vikend u Istru je zracnim putem stiglo 1.800 putnika.

Velik rast broja dolazaka u 2011. u odnosu na 2010. valja dijelom pripisati percepciji turista o politickoj stabilnosti naše regije za razliku od sjeverne Afrike i Grcke, kamo je do sada odlazio velik broj gostiju. Uz to, velik je broj europskih turista odabrao bliže destinacije i odustao od putovanja u zemlje Dalekog istoka zbog mnogih elementarnih nepogoda koje su ove godine pogodile te krajeve.

No, cini se da je najbitniji cimbenik ove godine to što je Uskrs pao krajem travnja, kada je toplije nego na pocetku mjeseca, kako je to bilo lani. Prednost je i to što sada nema opasnosti od vulkanske prašine s Islanda koja je lani za Uskrs onemogucila brojne letove i migraciju putnika iz bogatijeg sjevera u turisticki atraktivniji jug Europe.

Komentirajuci podatke policije o broju dolazaka putnika putem granicnih prijelaza u Istri za uskrsni blagdan 2010. i 2011. Veljko Ostojic, predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske (KUH), rekao je da takvi podaci nisu usporedivi.

- Lani je Uskrs bio na pocetku travnja, a sada na kraju. U slucaju Riviere Porec, gdje sam predsjednik Uprave, vidljiva je ogromna razlika. Lani smo za uskrsne blagdane imali 1.700 gostiju koji su zabilježili 6.000 nocenja, a ove godine 6.000 gostiju i 20 tisuca nocenja. Uz to, lanjski je Uskrs u turizmu obilježen i lošim vremenskim uvjetima što je utjecalo na manji dolazak gostiju, iznio nam je Ostojic.

Smatra da su ostala istarska turisticko-hotelijerska društva zabilježila slicne rezultate kao i Riviera, odnosno da je trecina gostiju odabrala kampove, a dvije trecine cvrste objekte.

- U našem društvu ovaj su Uskrs obilježili Talijani koji predstavljaju trecinu svih gostiju, a slijede ih Nijemci, Austrijanci i Slovenci, komentirao je Ostojic. Upitan je li za sadašnje rezultate utjecalo stanje u sjevernoj Africi odgovorio je da Istra nije zamjena za te destinacije, ali je moguce da je dio gostiju odlucio potrošiti novac u Istri umjesto u Egiptu i Tunisu.

Kristian Šustar iz Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu veli da su najcešci komentari hotelijera na uskrsni vikend "vrlo dobra do odlicna popunjenost". Zakljucuje da to ukazuje da su se obistinila ocekivanja o uspješnoj predsezoni. (Paulo GREGOROVIC)

VIŠE O TURISTICKOM USKRSU NA POLUOTOKU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U UTORAK.


Podijeli: Facebook Twiter