U Istri europski standard zaštite manjina

Prijem u sjedištu Istarske županije
Prijem u sjedištu Istarske županije

U  sjedištu Istarske županije u Puli danas je održano prigodno primanje za vjernike pravoslavne vjeroispovijesti, koji božićne i novogodišnje blagdane slave prema Julijanskom kalendaru.

U uvodnom obraćanju protojereju Goranu Petkoviću parohu pulsko-perojskom i predstavnicima nacionalnih manjina, istarski je župan Ivan Jakovčić, uz čestitke, uputio riječi zahvale na prihvaćanju koncepta moderne Istre, u kojoj se visoko poštuju načela multikulturalnosti, multikonfesionalnosti, višejezičnosti i međuetnička tolerancija.

- Bez vas Istra ne bi bila to što jest, naglasio je župan i nastavio kako je i u europskim okvirima teško naći regiju s tako skladnim suživotom.

Zahvalivši se na upućenim riječima, Goran Petković je rekao kako je sve rečeno doživio tijekom svojih sedam i pol godina u Istri.

- Doživio sam razumijevanje, a na tome se zasniva svaka vjera, zaključio je Petković.

U ime svih vjernika, na toplom se prijemu zahvalio i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije Milan Rašula i rekao da Istra i Istarska županija žive europski standard zaštite manjinskih prava, od 1991. do danas.

Pulski gradonačelnik  Boris Miletić zaželio je svima sve najbolje u  Novoj godini i naglasio da je Pula lani obilježila 65. godišnjicu prestanka vojno-američke uprave, pa "najbolje znamo što znače podjele, a danas smo sretni što živimo vrijednosti multikulturalnosti". Čestitkama su se pridružili i predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac i zamjenica istarskog župana Viviana Benussi koja je izrazila zadovoljstvo mnoštvom programa i projekata putem kojih nacionalne manjine obogaćuju svakodnevicu i zaključila kako multikulturalnost više nije prazna riječ, već je to izraz istarskog identiteta. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter