U Istri elementarna nepogoda zbog suše, tuče, požara

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Istarski župan Ivan Jakovčić jučer je proglasio elementarnu nepogodu u Istarskoj županiji uzrokovanu dugotrajnom sušom, tučom i požarima.

- Prva orijentacijska procjena na temelju podataka iz gradskih i općinskih povjerenstava ukazuje da štete na poljoprivrednim kulturama iznose od 60 do 100 posto. Odnosno do sada je utvrđena šteta u iznosu od 123.026.408 kuna, stoji u obrazloženju pristiglom iz kabineta župana. 

Mnoga gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda još uvijek obavljaju izvide pa u Županiju stalno pristižu nova izvješća o štetama.

- Budući da je proračun istarske županije za 2011. iznosio 238.268.316 kuna, razvidno je da je ispunjen zakonski uvjet za proglašenje elementarne nepogode, navodi se u obrazloženju. Zakonom je propisano da vrijednost ukupne izravne štete za proglašenje elementarne nepogode mora biti veća od 20 posto vrijednosti proračuna jedinica lokalne samouprave i uprave za prethodnu godinu.

Do sada su štetu prijavili Buzet, Buje, Novigrad, Umag, Rovinj, Vodnjan, Tar-Vabriga, Brtonigla, Vižinada, Žminj, Barban, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Lupoglav, Cerovlje, Tinjan, Svetvinčenat, Kršan, Marčana, Kanfanar, Motovun, a izvješća i dalje pristižu.

Županija već dvije godine uzastopno trpi izrazitu sušu. Nedostatak oborina i manjak vlage u tlu prouzročio je enormne štete na svim poljoprivrednim kulturama. Najveće štete kao posljedica dugotrajne suše nastale su na krmnim kulturama, povrću, u sjemenskoj proizvodnji, ali i u maslinicima, vinogradima i voćnjacima te u pčelarskoj proizvodnji. U obrazloženju se također navodi kako se posljedice neuobičajeno duge suše izravno očituju i u smanjenju stočarske proizvodnje. Ogroman je pad proizvodnje mlijeka zbog smanjene mogućnosti ispaše. Manja je i proizvodnja ljekovitog bilja, berba raznih šumskih plodova kao što su gljive, tartufi, kupine i maline. (G. I.)

       


Podijeli: Facebook Twiter