U Istri dva slucaja svinjske gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je u Istarskoj županiji za sada manje oboljelih negoli u Zagrebu i Splitu, ipak se i u Istri gripa pocinje širiti. U razdoblju od 28. prosinca u pulskoj Opcoj bolnici ambulantno je pregledano 10 pacijenata sa sumnjom na gripu. Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo u zagrebacki su laboratorij poslana cetiri brisa od kojih je za dva stigao pozitivan nalaz.

Virus gripe H1N1 utvrden je u utorak kod bolesnika iz Žminja, a još prošlog tjedna kod jednog Puljanina, o cemu smo vec pisali. Za preostala dva poslana brisa nije utvrdena sezonska gripa, doznajemo od epidemiologinje dr. Jasne Valic iz Zavoda za javno zdravstvo.

Pregledani pacijenti u bolnickoj ambulanti nisu hospitalizirani, vec su upuceni na kucno lijecenje, doznajemo od glasnogovornika bolnice Gorana Paica.

U Županijsku epidemiološku službu dosad nije pristigla ni jedna prijava oboljelih iz ordinacija obiteljske medicine. To dakako ne znaci da oboljelih nema. Mnogi se gripozni ne javljaju lijecnicima ako nemaju komplikacija, što je u skladu s preporukama struke. Prijave iz primarne u Zavod stižu poštom, što odugovlaci postupak za nekoliko dana.

Bolesnih ocito ima, premda još ne u vecem broju. Valic ocekuje da ce se gripa zahuktati krajem sijecnja. Sa širenjem virusa povezan je i pocetak nastave. Lani epidemija nije bila narocito jaka premda se virus pojavio prvi put. Kakva ce biti predstojeca?

Splitski epidemiolog dr. Mladen Smoljanovic pojašnjava da je tijekom lanjske epidemije znacajan broj populacije stekao imunitet pa se ove godine ocekuje manje oboljelih i manje umrlih od gripe.

- Kako se povecao broj ljudi koji su je preboljeli, smanjio se broj onih koji se mogu zaraziti, baš kao što izgorjela šuma ne može ponovno gorjeti, izjavio je Smoljanovic za jedan portal.


Podijeli: Facebook Twiter