U Istri duplo bolji Uskrs nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove se godine za Uskrs nije moglo bolje posložiti niz faktora koji su rezultirali odlicnim turistickim rezultatom - Uskrs je pao kasno, vrijeme je bilo više nego savršeno, sljedeci vikend su prvomajski praznici i, što je najbolje, turisticka emitivna tržišta su se pocela oporavljati od recesije. Stoga ne cudi da su sve turisticke destinacije u Istri vikend završile u plusu turistickog prometa.

Vecina se pohvalila da je imala cak duplo više nocenja i dolazaka nego lani. To je bilo dovoljno da citava Istra Uskrs završi na duplo boljem prometu u odnosu na lani, što je i bolje od svih ocekivanja i prognoza iz županijske Turisticke zajednice koja je do prije nekoliko dana predvidala tek 15 posto bolji promet.

- Imat cemo izmedu 47 i 50 tisuca gostiju i 145 i 150 tisuca nocenja. Predvidali smo 85 do 90 tisuca nocenja, ali bez privatnog smještaja i malih hotelijera, tako da je to duplo više nego lani. Za to su zaslužni uglavnom lijepo vrijeme i ponuda koja je našla prave kupce, odnosno paket-aranžmani koje su ponudili hotelijeri i agencije.

Detaljno sam prošao od granice do Poreca i primijetio sam da ne samo da su hoteli i privatni smještaj bili puni, nego i teniski tereni te razna sportska igrališta, pa cak i plaže, cime se Istra pokazala kao prava regija za aktivni odmor, kazao nam je direktor istarskog TZ-a Denis Ivoševic.

Istaknuo je i da je velik broj Talijana tek jucer napuštao Istru cime su ostvarili još jedno nocenje više, dok velik dio Slovenaca svoj odmor u Istri nastavlja do Praznika rada. Nada se da ce i velika dogadanja u svibnju, poput Vinistre, ali i drugih znacajnih manifestacija, velikim dijelom pomoci da se popune smještajni kapaciteti i donese nova turisticka živost.

Porec prvak turistickog prometa


I na medulinskoj rivijeri, koja je nažalost u sezonu krenula bez svog najveceg kampa - Kažele, bilo je cak 47 posto više nocenja. Kako kaže direktor medulinske Turisticke zajednice Aldo Dobrovac, realizirano je nešto više od 10 tisuca nocenja, dok je lani za Uskrs koji je bio dvadesetak dana ranije bilo 7.200 nocenja. Naravno, na veci broj nocenja utjecalo je i to što su ove godine u vecoj mjeri bili otvoreni kampovi.

U najvecem istarskom gradu Puli, boravilo je dvostruko više turista nego za Uskrs 2010. godine, odnosno oko 3.300 njih koji su ostvarili 10.428 nocenja, što je 123 posto više nego lani. Direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj veli da je travanj inace ove godine bolji nego lanjski, i to za sedam posto, a glavni razlozi osim u dobrom vremenu leže i u popustima na rani buking hotela i kampova.

Najromanticniji grad na Jadranu Rovinj u tri je uskrsna dana imao cak 17.700 nocenja. Najviše je gostiju bilo za sam Uskrs - šest i pol tisuca, a najviše je bilo Talijana i Slovenaca.

- Bila je gužva kao usred ljetne sezone, a glavni razlog osim Uskrsa su i manifestacije koje smo organizirali upravo u ovom terminu. Inace, Rovinj od pocetka godine do sada ima veci turisticki promet, i to za 25 posto. Dosad smo zabilježili 78 tisuca nocenja, veli direktorica TZ-a Rovinj Odete Sapac.

U susjednom Vrsaru proteklog je vikenda po danu boravilo više od 2.500 turista, a direktorica tog TZ-a Natalija Vugrinec kaže da su od pocetka mjeseca pa sve do danas ostvarena 15.923 nocenja, što je 43 posto više nego lani.

I Porecani su se imali cime pohvaliti jer su imali duplo bolji Uskrs nego lani, i to s 9.172 dolaska i 28.800 nocenja, dok je lani u uskrsnom razdoblju ostvaren 4.231 dolazak i 14.388 nocenja. Time su zapravo po turistickom prometu osvojili prvo mjesto ove godine u Istri za uskrsne blagdane. Nadaju se da ce se dobar trend nastaviti i cijeli tjedan jer ce Slovenci najvjerojatnije povezati uskrsne blagdane s Danom oslobodile fronte koji pada ovaj tjedan te Praznikom rada.

Ista prica ponavlja se i u Novigradu, gdje je ostvareno više od duplo nocenja i dolazaka nego 2010., tj. 3.096 dolazaka i 8.837 nocenja. Najviše je medu gostima bilo Slovenaca koji nastavljaju svoj odmor u Novigradu do kraja sljedeceg vikenda.

Iznad svih ocekivanja Uskrs je prošao i u istarskoj najsjevernijoj morskoj destinaciji - Umagu, gdje su ovaj vikend realizirana cak 23.703 nocenja i 8.857 dolazaka, a lani pak 10.323 nocenja i 3.263 dolaska.

Uspješno je s predsezonom krenula i istocna obala Istre pa je Rabac tako za uskrsne blagdane imao 12.936 tisuca nocenja, što je 36 posto bolje nego lani. Dobar trend nastavlja se i tijekom cijelog tjedna, kada ce Rabac imati oko tri tisuce turista, prije svega Nijemaca, Talijana, Austrijanaca, Slovenaca i Francuza koji ce popuniti trecinu rabackih kapaciteta.

Medutim, tako dobar pocetak sezone, koliko god je lijepo cuti dobre vijesti, ne bi trebao pretjerano baciti turisticki sektor u euforiju, tim više što zapravo ih ceka jako sušni svibanj bez ijednog praznika. Stoga ce najvjerojatnije, barem kako kažu mnogi turisticki radnici, na koncu predsezone biti na istoj razini kao i lani. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter