U Istri dosad 15 oboljelih od gripe

Oni koji to žele još se mogu cijepiti (arhiva)
Oni koji to žele još se mogu cijepiti (arhiva)

Tijekom praćenja gripe u drugom kalendarskom tjednu ove godine, dakle od 6. do 12. siječnja, županijski Zavod za javno zdravstvo prikupio je podatke svih ispostava te je evidentirano ukupno šest oboljelih u Rovinju, u dobi od 30 do 64 godine. U tjednu kasnije, dakle do 19. siječnja, liječnici primarne zdravstvene zaštite prijavili su još 11 slučajeva, od kojih u Rovinju šest i Umagu pet. Iz ostalih ispostava zasad nema prijava.

Dakle, u Istri je, po evidenciji Zavoda, trenutno 15 oboljelih, doznajemo od dr. Branke Sep Ševerdija, epidemiologinje u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije. Cjepiva još ima, stoga za cijepljenje protiv gripe nije kasno.

Dr. Vlasta Skopljak, voditeljica Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, potvrdila nam je da se gripa pojavila i na našem poluotoku.

- Broj oboljelih zasad je relativno mali, no za očekivati je da će gripa uzeti maha u veljači, a kako je nepredvidiva, može potrajati i do travnja. Naime, u svako doba godine postoje mikroorganizmi koji prevladavaju, no zimi preživljavaju i lakše se, kapljičnim putem, prenose oni koji vole niže temperature. Topla zima ne pogoduje virusu gripe. Ti virusi više "vole" niske temperature zraka, za njihovo je širenje pogodniji boravak u zatvorenim prostorima, a naravno i oslabljen imunitet, ustvrdila je dr. Skopljak. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter