U Istri dnevno i do 50-ak tisuća neprijavljenih gostiju!?

U velikim gradovima na tisuće gostiju koji nisu nigdje evidentirani (M. MIJOŠEK)
U velikim gradovima na tisuće gostiju koji nisu nigdje evidentirani (M. MIJOŠEK)

U Istri je u ponedjeljak 8. kolovoza boravilo oko 288 tisuća prijavljenih gostiju, kažu službeni podaci eVisitora. Međutim, pretpostavlja se da ih nije prijavljeno barem još 10 do 20 posto, odnosno od 28 do 56 tisuća. Tako barem kažu direktori velikih turističkih zajednica na obali, barem za svoje područje, koji su primijetili da vikendaši ne prijavljuju goste, da se bespravno kampira na sve strane te da još i dalje vlada iznajmljivanje kapaciteta na crno te da im podaci ne odgovaraju kapacitetu ležaja kojima raspolažu. Naime, u Istri je registrirano 330 tisuća kreveta, što znači da u špici špice sezone svi kapaciteti još uvijek nisu popunjeni. Zato su direktori TZ-a već slali ili će poslati nadležnu inspekciju u nadzor.

Prijavit ćemo ih inspekciji

- U Poreču je 9. kolovoza bilo 30.338 gostiju, a naši kapaciteti komercijalnog i nekomercijalnog smještaja su 32.689 ležaja. Procjenjujemo da u Poreču trenutno ima od 10 do 20 posto više gostiju nego je prijavljeno budući da je u TZ od 2.500 vikendaša, dakle vlasnika nekomercijalnog smještaja, liste s lozinkama za prijavu gostiju u eVisitor, preuzelo možda njih 400. Zato sam od Ureda za gospodarstvo Grada Poreča zatražio popis obveznika poreza na nekretninu vlasnika kuća za odmor i svi oni koji su prijavljeni, a ne prijavljuju boravak gostiju, bit će prijavljeni nadležnoj inspekciji, navodi nam Velnik koji tvrdi da je primjerice u jednom Červaru prijavljeno samo 10 posto gostiju.

Velenika čude i podaci iz Umaga koji je za vikend bilježio 30 tisuća gostiju na dan, dok u istom razdoblju Poreč ima od 29 do 30 tisuća gostiju dnevno. Ipak, u Umagu tvrde da podaci nimalo nisu netočni. Prema njihovim statistikama u Umagu je 9. kolovoza bilo prijavljeno 28.364 gostiju, s time da ih sigurno neprijavljenih ima minimalno deset posto više. Naime, ukupan kapacitet Umaga je 32.051 ležaja u što je uključen i takozvani nekomercijalni smještaj, odnosno kuće za odmor i apartmani vikendaša koji također imaju obvezu prijave i plaćanja boravišne pristojbe. Ipak, dio njih to ne radi, a time krše zakon.

Prave se ludi

- U našem uredu takozvane TAN liste preuzelo je 60 posto vikendaša. Tako da mi tako velik problem s vikendašima nemamo, tvrdi nam direktor TZ-a Umag Milovan Popović. U Rovinju je taj omjer manji. Tamo se prijavilo samo 10 posto vikendaša, usprkos činjenici da ih je nadležan TZ više puta pismeno obavještavao da se moraju prijaviti. Međutim, mnogi se prave "ludi", i kažu da za to ne znaju.

- Prema našem spisku na području Rovinja je prijavljeno 1.329 kuća i stanova za odmor. Prošle godine ih je prijavilo samo 150-tak, a ove godine samo njih 10 posto. To je veliki nesrazmjer s obzirom na registrirani broj gostiju u gradu i na ono što bi trebalo biti. Mi danas imamo 38 tisuća registriranih gostiju, a ako su u svakoj kući ili apartmanu u nekomercijalnom smještaju po dvije osobe dolazimo do brojke od minimalno 2.650 gostiju. A ta je brojka sigurno veća. Netko kaže da nije znao da se treba prijaviti, netko smatra da nije dužan. Svi oni koji nemaju prebivalište, moraju se prijaviti, poručuje Sapač koja je uputila i sve privatne iznajmljivače da prijavljuju Carinskoj upravi, odnosno nadležnoj inspekciji neprijavljivanje gostiju.

Popović pak tvrdi da je inspekcija na njihovom terenu već odavno, ali da se u Umagu najviše kontrolira bespravno kampiranje te neregistrirani iznajmljivači.

- Po mojoj procjeni kada se u Umagu zbroje neprijavljeni boravci u nekomercijalnom smještaju, zatim oni iz ilegalnog kampiranja te nekategoriziranog privatnog smještaja dolazimo do podatka da u Umagu ima 10 do 20 posto više gostiju u odnosu na službenu statistiku, odnosno tri do pet tisuća. (Barbara BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter