U Istri će stažirati 19 doktora medicine

U pulskoj Općoj bolnici 16 novih stažista (M. ANGELINI)
U pulskoj Općoj bolnici 16 novih stažista (M. ANGELINI)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo raspisao je javni natječaj za financiranje pripravničkog staža za doktore medicine u 2013. godini.

Na web stranici objavljen je popis s brojem liječnika-stažista, pa će se tako na razini države financirati više od 500 liječnika, a u Istarskoj županiji njih ukupno 19, među kojima najviše, 16, u Općoj bolnici, jedan u Istarskim domovima zdravlja te dvojica u Županijskom zavodu za javno zdravstvo.

Goran Pajić, glasnogovornik pulske Opće bolnice, kaže da HZZO već nekoliko godina financira pripravnički staž viših i visokih zdravstvenih radnika.

- Do sada smo uredno prijavljivali naše potrebe, Zavod je provodio natječaje i odlučivao o odabiru kandidata, nakon čega smo mi sklapali ugovore o radu na godinu dana.

Prema Pravilniku o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, možemo zaposliti 20 liječnika pripravnika. Budući da smo već ranije zaposlili četvoro, ova razlika od 16 odgovara odredbama Pravilnika, kaže Pajić.

Pripravnički staž doktori će moći obaviti u bolnicama, poliklinikama, ustanovama hitne medicinske pomoći, domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo, ali i kod privatnika.

Kandidati mogu podnijeti zahtjev za financiranje staža samo u jednoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi. Prednost u izboru kandidata imaju kandidati koji su ranije diplomirali. U slučaju da su dva ili više kandidata diplomirali istoga mjeseca, iste godine, prednost će imati onaj s kraćim trajanjem studiranja.

Listu prvenstva pripravnika nakon roka za podnošenje zahtjeva, 19. kolovoza, utvrdit će povjerenstvo Ministarstva zdravlja, HZZO-a i ugovornih zdravstvenih ustanova, a o izboru pripravnika odlučit će Upravno vijeće HZZO-a.

Natječaj za pripravnički staž doktora medicine trebao je biti raspisan u ožujku, a kašnjenje je ministar zdravlja Rajko Ostojić opravdao poslovima oko sanacije bolnica. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter