U Istri će se uništiti 11 ribarica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede je za mjeru Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti izdalo 39 odluka o privremenoj raspodjeli sredstava u ukupnoj vrijednosti od 62,46 milijuna kuna. Nakon raspodjele sredstava kroz program scraping trajno će se uništiti 39 brodova i ugasiti isto toliko ribarskih obrta. Među njima najviše ih je iz Istarske županije, njih čak 11. Glavni razlozi zbog kojeg ribari napuštaju svoju djelatnost je sve više ograničenja u ulovu, manje ribe i starost brodova. Kao i u prethodna dva natječaja najviše je brodova koji se bave kočarenjem pridnene ribe i tek jedna plivarica za ulov sitne plave ribe okružujućim mrežama.

Brod Sabljaš star 70 godina

Nakon što je u prethodnim odlukama uništeno nekoliko manjih plivarica, nepodesnih za noćni rad na udaljenim lovištima, ovaj je put na redu veći brod „Sabljaš“ Renata Dujmovića iz Labina. Riječ je o drvenom brodu taparu dugačkom 20,5 metara, starom 70 godina, u zenitu za siguran rad na otvorenom moru. Dujmović kaže da je brod pod registrom pa ga je sve teže održavati, pa u scrapingu vidi priliku za prestanak djelatnosti.

- Prilike u ribarstvu na sitnu plavu ribu su sve teže. Već nekoliko godina srdele i inćun su male pecature, time i manje cijene, a troškovi se povećavaju. Uvedene su mjesečne zabrane krajem godine i u svibnju. Ako je idealno vrijeme može se ostvariti najviše 180 izlazaka godišnje, a ribare treba platiti. S ovim brodom radim posljednjih 20 godina, a prilike u ovoj djelatnosti nikada nisu bile lošije. Još nisam odlučio što ću dalje raditi, ali će me u tome požuriti scraping, kaže Dujmović.

Ribari koji love ribu pridnenim mrežama na zapadnoj obali Istre uglavnom odustaju od dosadašnjeg zanimanja zbog zabrane kočarenja unutar tri milje od obale, što im je drastično smanjilo ulov. Patrik Finderle iz Poreča je 25 godina ribario sa svojom malom 11-metarskom kočom. Brodica mu je premala da bi je prenamijenio za prijevoz turista, pa se odlučio na scraping i promjenu zanimanja.

- Nakon zabrane kočarenja do milje od obale ulov nam je toliko pao sa smo se morali preseliti na akvatorij Kvarnera. Ja sam svoj brodić preselio u Banjole, a na ribolov smo izlazili i do Suska i Premude. Sve su to predjeli na kojima je česta bura, pa nam se broj izlazaka prepolovio prema onima uz zapadnu obalu Istre, kaže Finderle. (Aldo POKRAJAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter