U Istri čak 50 % više natječaja za posao nego lani

(V.H.)
(V.H.)

U lipnju su poslodavci pulskom Zavodu prijavili 962 slobodna radna mjesta ? U prvih pola godine s evidencije PU Pula zaposleno je 436 osoba više nego u istom razdoblju lani

Nije posve jasno je li to naznaka gospodarskog preokreta ili riječ o kratkotrajnom trendu, ali posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Pula, čiji se podaci odnose na područje čitave Istre, ukazuju da razloga za zadovoljstvo ima. Uspoređujući s lipnjem 2013. broj nezaposlenih je smanjen za čak 1.199 osoba, a u istom su razdoblju poslodavci HZZ PU Pula prijavili 962 slobodna radna mjesta.

To je čak 50,5 posto više nego lanjskoga lipnja. U prvih pola godine s evidencije nezaposlenih PU Pula zaposleno 436 osoba više nego u istom razdoblju lani čemu su najviše pridonijeli poslodavci koji su u prijavili 12,2 posto više slobodnih radnih mjesta.

U HZZ PU Pula su krajem lipnja imali evidentirane 5.464 nezaposlene osobe. Uspoređujući sa svibnjem ove godine, registrirana je nezaposlenost smanjena za 20,2 posto, a u odnosu na prošlogodišnji lipanj za 18 posto.

U mjesec dana smanjen je broj nezaposlenih za 1.382, odnosno 1.199 osoba u godinu dana. Tijekom lipnja s evidencije PU Pula zaposlene su 1.083 nezaposlene osobe.

Njih 31 posao je našlo na neodređeno vrijeme, a 1.052 na određeno. Od 1.083 zaposlene osobe s evidencije čak 74 osobe su se zaposlile prvi put, dakle nisu imale prethodno radno iskustvo. U odnosu na svibanj kada je s evidencije pulskog ureda zaposleno 1.511 nezaposlenih osoba, u lipnju je zaposleno 428 osoba manje. No, u odnosu na isto razdoblje lani zaposlene su četiri osobe više.

Brojčano najviše zaposlenih tijekom lipnja bilježe u uslužnim djelatnostima. Zaposleno je osoba 379 osoba u djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Potom, 259 u trgovini, 106 u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 94 u - prerađivačkoj industriji, 36 u prijevozu i skladištenju, 34 u građevinarstvu, te po i 29 u umjetnosti, zabavi, rekreaciji i zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. (Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter