U Istri bez popusta od 90 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 650 stanova, ukljucenih u akciju Raiffeisen banke, zasad su prodana 204 stana te ce se iduce godine iz tog portfelja prodati još dvjestotinjak, rekao je na okruglom stolu prošlog tjedna u Zagrebu Dražen Nikolic, predsjednik Uprave Raiffeisen Consultinga, tvrtke kceri Raiffeisen banke za prodaju nekretnina i savjetovanje na tržištu nekretnina, a prenijeli su mediji. Portal SeeBiz.eu prenio je i njegovu izjavu da ce "ostalu imovinu morati otpisati te kad je otpišemo, dobro je da je prodamo i za 10 posto vrijednosti". Dakle, iz toga se dade zakljuciti da ce stanove koje ne budu prodali ponuditi s popustom od 90 posto.

No, iz Raiffeisen banke su nam se javili s tvrdnjom da nece biti tako te smo Dražena Nikolica upitali što se u meduvremenu promijenilo te je li možda SeeBiz.eu netocno prenio njegovu izjavu i ako jest zašto na nju nije reagirao.

- Tekstom objavljenim na spomenutom portalu bliskom jednoj konkurentskoj banci bili smo neugodno iznenadeni jer su u njemu iznesene proizvoljne spekulacije koje ne stoje i nemaju uporište u tamo iznesenim stavovima. Zbog egistencijalnih razloga kooperanti nerijetko prodaju stanove daleko ispod prodajne cijene. Cak i do 50 posto niže, jer su na to prisiljeni. Nakon što jedan stan bude prodan po takvoj "kompenzacijskoj cijeni" u jednoj zgradi, glas se brzo širi i svi ostali kupci traže od investitora tu cijenu koja je nerealna. To pothranjuje nerealna ocekivanja javnosti o brzom i drasticnom padu cijena na tržištu opcenito.

Druga pojava, takozvani "fenomen Rusa", koja stvara krivu sliku o trendovima na tržištu nekretnina, je karakteristicna za atraktivne zone kao što su Istra i dubrovacko podrucje. Nakon što se pojavi samo jedan kupac koji u nekoj regiji plati nerealno visoku traženu cijenu nekretnine bez puno cjenkanja, glas o tome se brzo proširi cijelim podrucjem. Potom svi ostali prodavatelji cekaju svog "Rusa" koji ce ima platiti slicnu traženu cijenu i cekajuci ga propuštaju prave kupce kojim im se u meduvremenu javljaju. Takvo stanje ocekivanja prodavatelja može potrajati i do dvije godine što su primjeri baš nekih mikroregija na podrucju Istre, rekao je Nikolic.

Na skupu je receno da su cijene loših stanova i na lošim lokacijama vec pale za 20 posto i da se vecina stanova koji nisu prodani ne bi prodala ni da im se cijena spusti još 20 posto. O kakvim je stanovima rijec, gdje se nalaze te ima li ih u Istri, i gdje, pitali smo Nikolica.

- U portfelju stanova ciju je izgradnju financirao Raiffeisen ta se kolicina mjeri u promilima, a na podrucju Istre ne postoji niti jedan jedini takav stan medu stanovima koji sudjeluju u našoj akciji "Prostor za preokret". Uz to, istarski ogranak naše akcije uspješniji je od prosjeka na razini cijele zemlje. Na razini Hrvatske smo u devet mjeseci uspjeli prodati oko 30 posto stanova, dok je kod nekih istarskih projekata prodano i više od 55 posto stanova. Glede prodaje tih preostalih stanova nemamo nikakvih bojazni niti planova za otpis imovine ili vatrogasne rasprodaje u sljedecih pet godina upravo zbog cinjenice da su naši istarski projekti najuspješniji po prodaji te da je više od 90 posto tih akcijskih stanova prodano stranim kupcima, odgovorio je Dražen Nikolic.


Podijeli: Facebook Twiter