U Istri 82 % više noćenja i 52 % više gostiju nego lani

Turiste je za Uskrs pratilo lijepo vrijeme i manifestacije na otvorenom (Neven LAZAREVIĆ)
Turiste je za Uskrs pratilo lijepo vrijeme i manifestacije na otvorenom (Neven LAZAREVIĆ)

Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji donosi podatke o turističkom prometu u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom blagdana Uskrsa i produženog vikenda u Hrvatskoj je ostvareno 117.288 dolazaka i 399.921 noćenja. U odnosu na lanjski Uskrs, porast je to od čak 68 posto u dolascima i 94 posto u noćenjima. Najviše je noćenja i ovog puta ostvareno u Istri - 135.832, dvostruko više od prvog sljedećeg na ljestvici, Kvarnera, gdje bilježe 70 tisuća noćenja. Gledajući po destinacijama, nakon Dubrovnika koji bilježi 44 tisuće noćenja, slijede Poreč s 28 tisuća i Rovinj s 26 tisuća noćenja.

Travanjski rast od 50 posto

- Rezultati za prvu polovicu travnja su odlični i vjerujemo da će se nastaviti i u ostatku mjeseca. Ove brojke pravi su pokazatelj da Hrvatska ima što ponuditi i izvan glavnog dijela turističke godine te da postaje sve prepoznatljivija kao cjelogodišnja destinacija. Prije uskrsnih blagdana, u travnju smo imali porast noćenja od oko 50 posto što je izniman rezultat, posebice uzme li se u obzir da je travanj prvi mjesec u godini u kojem se ostvaruju višemilijunska noćenja. Vjerujem da će se ovakvi dobri rezultati nastaviti i sljedeća dva mjeseca prije ljetne sezone, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Po broju noćenja, nakon Istre i Kvarnera, plasirala se Dubrovačko-neretvanska županija s 57 tisuća noćenja, Splitsko-dalmatinska s 47 tisuća, Zadarska s 23 tisuće, grad Zagreb s 20 tisuća, Šibensko-kninska županija s 14 tisuća te Ličko-senjska s devet tisuća noćenja. Na kontinentu su najpopunjeniji bili smještajni kapaciteti u Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji s oko četiri tisuće noćenja. Najviše gostiju odsjelo je u hotelima (235 tisuća noćenja), privatnom smještaju (65 tisuća) te kampovima (48 tisuća noćenja).

- Suradnjom privatnog i javnog sektora odradili smo izuzetno kvalitetnu organizaciju, pripremu i na kraju samu izvedbu. Međutim, imali smo dvije velike nepoznanice - primjena nove uredbe o kontroli na graničnim prijelazima, poglavito sa slovenske strane, a druga nepoznanica bilo je vrijeme. Htio bih zahvaliti graničnoj i prometnoj policiji koji su odradili doista velik posao da gosti koji su ulazili u Istru nisu osjetili nelagodu dugog čekanja. Prema svim informacijama, najduže se čekalo 20-25 minuta. Obišao sam u sva tri dana sva tri granična prijelaza u Istri i osobno se uvjerio da promet na granici dobro funkcionira. Što se tiče vremenskih prilika, imali smo izuzetno lijepo vrijeme i gotovo zimsko vrijeme u nedjelju. Ali to smo nadoknadili izuzetno lijepim manifestacijama diljem Istre, kako u priobalju, tako i unutrašnjosti, gdje su gosti doista mogli osjetiti duh uskrsnih blagdana i tradicije, kaže Denis Ivošević, direktor istarske Turističke zajednice. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter