U Istri 72 osobe moraju mijenjati osobnu iskaznicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državljani republike Hrvatske kojima je na osobnoj iskaznici, u adresi, umjesto kućnog broja upisana oznaka bb ili 0, moraju prema Zakonu o prebivalištu do 29. prosinca ove godine zamijeniti taj dokument novim, na kojem će stajati kućni broj. Ne učine li to, bit će odjavljeni iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu, ponovno upozoravaju iz Policije. Zakon također nalaže da građani  moraju prijaviti privremeni odlazak ukoliko duže vrijeme borave u inozemstvu, a nemaju namjeru u Hrvatskoj odjaviti prebivalište. Ukoliko se pak ne kane vraćati iz inozemstva, moraju odjaviti hrvatsku adresu.

Na području Policijske uprave istarske evidentirane su 72 osobe s važećim osobnim iskaznicama koje imaju prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (bez kućnog broja). Te su osobe, upozoravaju u Policiji, dužne nadležnom tijelu ponovno prijaviti prebivalište i dati na uvid uvjerenje o kućnom broju katastarskog ureda, te podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice, što će ih koštati 48,50 kuna.

Na pitanje hoće li MUP takvim osobama na kućnu adresu  poslati obavijest da to moraju učiniti, iz istarske policije odgovaraju da to neće učiniti s obzirom da su takve osobe koje su bile dostupne već upoznate s ovom zakonskom obavezom, i to putem medija i Policije, pa je većina njih i ispunila ovu obvezu. Za to su imale dvije godine vremena, budući da je zakonski rok za tu promjenu počeo teći 29. prosinca 2012.

"Za osobe koje se na dan stupanja na snagu Zakona o prebivalištu, odnosno na dan 29. prosinca 2012. godine nalaze izvan Republike Hrvatske dulje od godine, dužne su do 29. prosinca ove godine prijaviti privremeni odlazak izvan RH nadležnom tijelu na čijem području imaju prebivalište ili putem nadležne diplomatske misije – konzularnog ureda Republike Hrvatske, te o razlozima boravka izvan Hrvatske priložiti odgovarajuću dokumentaciju", priopćili su iz PU istarske.

Istra je, u odnosu na druge dijelove Hrvatske, poprilično "ažurirana". Usporedbe radi, samo u Primorsko-goranskoj županiji ukupno je 7.565 osobnih iskaznica hrvatskih državljana s prijavljenim aktivnim prebivalištem u Hrvatskoj isteklo ili su osobne postale nevažeće prije stupanja na snagu Zakona o prebivalištu.

MUP je još prije godinu dana počeo upozoravati na izmjene spomenutog zakona, što mnogi nisu ozbiljno shvatili. Prema izvještajima nekih medija, čak bi 300 tisuća građana moglo izgubiti pravo na prebivalište ukoliko ne ishode važeće dokumente. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter