U Istri 71 prometna nesreća više nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje sigurnosti u prometu pogoršalo se u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i na području Policijske uprave istarske: u prvih devet mjeseci ove godine u Istri je evidentirano 1.586 prometnih nesreća,  71 više nego u istom lanjskom razdoblju,  kada ih je bilo 1.515, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare Marko Oršulić, policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa PU istarske.

Među spomenutih 1.586 nesreća najviše je bilo onih s materijalnom štetom (972), 33 više nego lani. Osobe su ozlijeđene u 601 nesreći, kojih je bilo 41 više nego lani. Komentirajući ovaj negativni trend, Oršulić kaže da je nužna opsežna analiza stručnjaka raznih struka, od  prometne, medicinske, psihološke pa do policije. Tvrdi, međutim, da su nesreće uzrokovali vozači koji nisu poštivali propise.

Međutim, najtežih saobraćajki s poginulim osobama bilo je 13, tri manje nego 2014. U devet mjeseci ove godine u prometnim je nesrećama poginulo 16 osoba, koliko i u lanjskom istom razdoblju.  Situacija je ipak puno bolja u odnosu na 2010., kada je u Istri poginulo 27 osoba. U prvih devet mjeseci 2015. vozači u dobi od 18 do 25 godina prouzrokovali su 7 nesreća u kojima je bilo poginulih. Najviše je poginulo mladih, njih sedam,  u dobi od 17 do 25 godina. Najčešća greška vozača zbog koje  su se dogodile prometne nesreće s poginulim osobama bila je nepropisna ili neprilagođena brzina, zbog čega se dogodilo pet  prometnih nesreća, izvijestio je Oršulić.

Kada je riječ o posljedicama prometnih nesreća u devet mjeseci ove godine, u prometnim nesrećama na cesti je ozlijeđeno 807 osoba, 50 više nego lani, kada ih je bilo ozlijeđeno 757. Teške tjelesne ozlijede zadobilo je 120 osoba, 10 više nego prošle godine. Lakše je  pak ozlijeđeno 687 osoba, 40  više.

Najčešće greške zbog kojih su se događale prometne nesreće bile su nepropisna ili neprilagođena brzina, zbog čega se dogodilo 399 prometnih nesreća, tri manje nego lani. Slijedi nepoštivanje prednosti prolaza (327  nesreća), dok se lani zbog nepoštivanja prednosti prolaza dogodilo 278 prometnih nesreća. Ove godine u nesrećama je pod utjecajem alkohola bilo 190 vozača, a 6 ih  je odbilo alkotestiranje. Lani je pak bilo 236 pijanih, a dvojica su odbila test. Komentirajući pad alkoholiziranih vozača, Oršulić je rekao da "vjerojatno manje piju te da se poboljšava kultura u prometu".

Kada je riječ o biciklistima koji noću bez ikakvih svjetlosnih oznaka  voze istarskim prometnicama, apelira da koriste reflektirajuće prsluke, što im je i zakonska obaveza, u suprotnom se izlažu opasnosti. Najavio je pojačani nadzori biciklista kojih je ove godine poginulo tri, dok lani nije bilo nijednog poginulog. Također je podsjetio da je biciklistima zabranjeno voziti u pješačkim zonama , kao i ulazak motornih vozila, dok dostavna vozila moraju imati posebno odobrenje jedinice lokalne samouprave.

Policija upozorava sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti te posebno budu oprezni kada padne kiša nakon duljeg suhog razdoblja  jer cesta tada postaje skliska. Vozači se upozoravaju da poštuju ograničenja brzine kretanja, da ne konzumiraju alkohol prije i za vrijeme vožnje, da drže dovoljan razmak između vozila, koriste sigurnosni pojas (motociklisti kacigu) na svim sjedalima te se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu.

Pojačani nadzor vozača na cestama

Radi poboljšanja sigurnosti u prometu, u idućem će  razdoblju na području PU istarske na prometnicama biti raspoređeno više policijskih službenika. Time se želi djelovati preventivno na vozače ne bi li poštivali  prometne propise, dok će se prema onima koji  ne poštuju propise, kako je najavljeno, poduzimati "represivne mjere". Policijski službenici pojačano će alkotestirati vozače, te ih testirati  na prisutnost opojnih droga. Nadzirat će se  brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, vožnja u pješačkoj zoni, kroz crveno svjetlo te vožnja bez položenog vozačkog ispita. Kontrolirat će se i poštivanje obaveza vozača prema pješacima. Pojačano će se nadzirati mladi vozači.

Marko Oršulić, policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa PU istarske napominje da smanjenju broja prometnih nesreća i posljedica najviše mogu doprinijeti upravo vozači i to poštivanjem propisa. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter