U Istri 61 kilometar bijelih cesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na istarskom poluotoku od 1.411 kilometara cesta o kojima brine Županijska uprava za ceste neasfaltirano je 4,35 posto, odnosno 61,42 kilometra. Od 682 kilometra županijskih cesta 23,5 ili 3,4 posto nema asfaltni pokrov. Od 729 kilometara lokalnih cesta bijelih je 5,2 posto, ili gotovo 38 kilometara.

Financijski plan Županijske uprave za ceste za 2011. iznosi 83,43 milijuna kuna (1,4 posto manje od prošlogodišnjeg), od cega ce za otplatu kamata i kredita trebati 16,57 milijuna. Novac je uglavnom uložen u sanaciju i rekonstrukciju cestovne mreže nakon izgradnje Ipsilona, posebno u podrucjima uz turisticka mjesta, kao i, primjerice, za rekonstrukciju ceste od Pazina prema Motovunu.

Na prihodovnoj strani od 13,89 milijuna pomoci, što je osam posto više od plana za 2010., najviše se ocekuje od države, ostalo od Županije te od opcina i gradova.

Istarski ŽUC ce se i u ožujku 2011. prijaviti na natjecaj za interventna sredstva od 35 milijuna koja dodjeljuje ministar prometa. Lani je uspio dobiti 1,5 milijuna za sanaciju odrona kod Brkaca. Glavni izvor prihoda je naknada za korištenje javnih cesta, takozvana cestarina (placa se jednom godišnje kod registracije vozila), koja je planirana na 68 milijuna kuna, dok se 800 tisuca ocekuje od ostalih naknada (za izvanredni prijevoz, prekomjernu uporabu cesta, korištenje cestovnog zemljišta…).

Nešto više od polovine godišnjih sredstava - 44 milijuna planira se utrošiti u redovno održavanje županijskih i lokalnih cesta. Za izvanredno održavanje planirano je 12,28 milijuna, od cega 8,4 milijuna za obnovu kolnika, medu kojima su tri opasna mjesta (u Puli, kod Žminja i naselja Gedici na Poreštini), za sanaciju klizišta 1,75 milijuna, za obnovu objekata oko 600 tisuca i 400 tisuca za hitne intervencije.

Plan gradenja iznosi samo 3,5 milijuna kuna, od cega se milijun kuna odnosi na projekte i izvlaštenja, dok ostalo otpada na sufinanciranje nastavka radova u Puli u Ulici prekomorskih brigada, gdje se ŽUC pridružio aktivnostima Grada Pule jer se radi o prometnici u županijskoj nadležnosti. Deset zaposlenih ce koštati 2,57 milijuna, što je gotovo jednako kao lani.


Podijeli: Facebook Twiter