U Istri 60 posto mjesta bez kanalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Bez potpore Hrvatskih voda i fondova EU-a gradovi i opcine nece pitanja kanalizacije i procistaca otpadnih voda, ako potraje ovakva situacija, riješiti ni u sljedecih 20 godina", porucio je Tulio Demetlika, labinski gradonacelnik, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeca.

Na taj istup ga je ponukalo nekoliko pitanja zastupnika, ponajviše ono Željka Ernecica o ispuštanju neprimjereno obradenih otpadnih voda na Labinštini.

- Kada ce se riješiti propuštanje i neredovito pražnjenje septickih jama te odvojiti oborinska od fekalne kanalizacije? Dovoljno je proci kod Lanterne da osjetite težinu tog problema, rekao je Ernecic, aludirajuci na smrad s rabacke šetnice.

Demetlika je napomenuo da se glavnina projektne dokumentacije izraduje, spominjuci zgotovljeno idejno rješenje kanalizacije za Kapelicu i Presiku te pripremu studije za proširenje labinskog procistaca otpadnih voda.

- Istarski vodozaštitni sustav (IVS), koji objedinjuje sredstva svih gradova i opcina te Hrvatskih voda, ima finalizirane projekte, ali realizacija je odgodena jer se ocekuju sredstva iz fondova EU-a. Za njih se, naime, nije moguce kandidirati ako se zapocne s izgradnjom. Stoga ce se riješiti samo oni hitniji, poput procistaca za Topid, buduci da ispuštanja iz tamošnjih septickih jama utjecu na izvore pitke vode u Raškoj dolini. IVS je, uglavnom, spreman te ce 2012., kada se "otvore špine" tih fondova, imati gradevinske dozvole, objasnio je Demetlika, podcrtavši da je u Istri cak 60 posto naselja bez kanalizacije.

Podsjetio je na novu zakonom nametnutu obavezu da se iz komunalnih poduzeca, koja sada u pravilu upravljaju kanalizacijom i procistacima, taj posao mora prenijeti Vodovodu.


Podijeli: Facebook Twiter