U Istri 50 umirovljenika neće dobiti penziju?

Ilustracija (J. PREKALJ)
Ilustracija (J. PREKALJ)

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ovog će mjeseca obustaviti isplatu mirovina za listopad svim korisnicima koji nisu do 1.studeng dostavili OIB.

Prema podacima HZMO-a od ukupnog broja korisnika mirovina (1,1 milijun) koji mirovinu primaju u Hrvatskoj, njih oko 2.500 nema evidentiran OIB. Na području Istarske županije ukupno je 50 umirovljenika koji nemaju OIB i koji bi zbog toga mogli biti uskraćeni za mirovinu od prošlog mjeseca.

Naime, ti umirovljenici moraju, ukoliko već nisu, što prije podnijeti Zahtjev za određivanjem i dodjeljivanjem OIB-a koji će HZMO automatskim putem preuzeti od Porezne uprave. No šum u komunikaciji očito postoji, pa većina umirovljenika nije imala adekvatne informacije što im je činiti, a mnogima nije jasno zašto se penzionere uopće zamara dostavom OIB-a kada bi državne institucije trebale biti koordinirane i kada bi se u najmanju ruku očekivalo da će Porezna uprava sve nužne podatke dostaviti HZMO-u.

S time se slaže predsjednica pulske podružnice Sindikata umirovljenika Neta Žiković kazavši da je apsurdno da se od penzionera očekuje da barataju novim tehnologijama i da surfaju Internetom.

- Umirovljenici nisu bili adekvatno informirani, a HZMO i ministar trebali su poduzeti sve da im olakšaju, a ne da ih se dovede u situaciju da ostanu bez mirovine, smatra Žiković. 

S druge strane glasnogovornik HZMO-a Filip Dujmović veli da HZMO od početka uvođenja OIB-a aktivno sudjeluje u razmjeni podataka s Poreznom upravom, te automatski preuzima OIB-ove korisnika mirovina.

- Za manje od tri promila korisnika iz Hrvatske (2,8 tisuća od 1,1 milijuna) i trećinu (47 tisuća od 130 tisuća) koji mirovinu primaju u inozemstvu, to nije bilo moguće. U Hrvatskoj je od 14. rujna na snazi Uredba o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, prema kojoj se korisniku mirovine koji na zahtjev HZMO-a u ostavljenom roku ne dostavi ispravu ili podatak potreban za isplatu primanja, isplata obustavlja ako HZMO do tog podatka ne može doći službenim putem, kazao je Dujmović.  (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter