U Istri 4.825 građana s nevažećim osobnim iskaznicama

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Na području Istarske županije trenutno boravi 4.633 građana koji su na dan 29. prosinca 2012. godine bili stariji od 16 godina, a nisu ishodili osobnu iskaznicu, te 4.825 osoba koji su na isti dan imali nevažeće osobne iskaznice, izvijestila je u srijedu istarska Policijska uprava.

Načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova PU istarske Robi Belušić predstavio je provedbu odredbi Zakona o prebivalištu, rekavši i kako je uz građane bez osobne iskaznice evidentirano i 511 osoba koje su prijavljene na nepostojećim adresama. Najavio je da će policija s tim osobama do 29. prosinca ove godine nastojati stupiti u kontakt, obaviti odgovarajuće provjere te ukoliko žive na navedenim adresama uputiti ih da ishode odgovarajuću ispravu od nadležne ispostave Državne geodetske uprave.

"Kazna za pogrešno prijavljeno prebivalište iznosi od 500 do 5.000 kuna, za nevažeću osobnu iskaznicu iznosi od 3.000 do 4.500 kuna, dok su spomenute kazne za maloljetnike ipak nešto manje", napomenuo je Belušić. Podsjetio je kako su građani Republike Hrvatske koji su 29. prosinca 2012. godine imali osobnu iskaznicu, a istekao joj je rok važenja više od 15 dana, ili koji nikad nisu ishodili osobnu iskaznicu, to dužni učiniti do 29. prosinca ove godine. Također, isti rok vrijedi i za prijavu onih koji su boravili u inozemstvu duže od godinu dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter