U Istri 33 HIV pozitivne osobe

Glavni cilj bio je educirati mlade osobe (N. LAZAREVIĆ)
Glavni cilj bio je educirati mlade osobe (N. LAZAREVIĆ)

Članovi pulske udruge Institut danas su na Narodnom trgu kod tržnice dijeljenjem letaka, edukativnog materijala i sredstva zaštite - prezervativa, tradicionalno obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. prosinca. Poglede je najviše privlačila maskota u obliku kondoma, a upravo je to i bio smisao akcije - privući pažnju ponajviše mladih i upozoriti ih na spolno prenosive bolesti i kako se od njih zaštititi.

Zemlja niže incidencije

- Prvog dana prosinca, unazad 21. godinu, usmjeravala se pažnja svih stanovnika prema AIDS-u kao vodećoj globalnoj prijetnji, navela nam je predsjednica udruge Varja Bastiančić i navela da je cilj obilježavanja ove godine podizanja svijesti zajednice o HIV infekciji, uključujući potporu i razumijevanje za oboljele i članove njihovih obitelji te potrebu razvijanja obrazovnih i preventivnih inicijativa.

Inače, dosad je HIV odnio više od 36 milijuna života u svijetu. U Hrvatskoj je, kako doznajemo, umrlo 188 osoba, a oboljelih je trenutno oko 1.200, s tim da se godišnje registrira oko 70 novooboljelih infekcija. To Hrvatsku, na sreću, svrstava u zemlje niže incidencije.

Bastiančić je podsjetila da i u Puli djeluje ambulanta za besplatno testiranje i savjetovanje o ovoj bolesti, a u kojoj se putem pretraga krvi može doznati je li osoba zaražena. Za dolazak u ovu ambulantu ne treba uputnica, ni osobna ni zdravstvena iskaznica, a sve je apsolutno anonimno, pojasnila je.

Savjetovalište za HIV

Kako doznajemo od doktorice Vlaste Skopljak iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, pri kojem djeluje Centar za testiranje i savjetovalište za HIV, on pruža individualno savjetovanje o rizicima i načinima zaštite od HIV-a i drugih spolno prenosivih infekcija, testiranje na HIV te pomoć kod upućivanja na liječenje u slučaju potrebe.

- Od 1986. godine do danas u Istarskoj županiji zabilježene su 33 HIV pozitivne osobe, dakle one koje nose virus, dok je oboljelih od SIDE ukupno 25, navela nam je Skopljak uz riječi da ih je 11 dosad umrlo. Također, navela je da je glavni zabilježeni put zaraze u našoj županiji spolnim putem u heteroseksualnim odnosima. U ovoj godini nije zabilježen niti jedan novozaraženi.

Testirati bi se trebali svi koji su bili u situaciji u kojoj su se mogli zaraziti HIV-om; ukoliko nisu koristili zaštitu (kondom) pri spolnom odnosu s nepoznatom ili osobom rizičnog ponašanja, ako su ikada intravenski uzimali droge ili su imali ili imaju neku spolno prenosivu infekciju. Također, ako su se tetovirali, stavljali piercing ili išli na akupunkturu s nesterilnim iglama. Na taj će način zaštititi sebe, svoje partnera i spriječiti mogućnost da nehotice prošire infekciju na druge te u slučaju HIV pozitivnog nalaza što prije započeti s liječenjem. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter