U Istri 266 ilegalnih deponija

Divlji deponij Dorine, u pozadini Motovun (A. DAGOSTIN/arhiva)
Divlji deponij Dorine, u pozadini Motovun (A. DAGOSTIN/arhiva)

Evidentiranih 266 ilegalnih odlagališta otpada na području Istarske županije zauzima površinu jednaku kao sedam legalnih odlagališta, rekla je voditeljica projekta DIVA Ljiljana Dravec, ujedno voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u županijskom Upravnom odjelu za održivi razvoj, na jučerašnjoj prezentaciji Baze ilegalnih odlagališta otpada.

Izrada Baze među najznačajnijim je aktivnostima u sklopu projekta "DIVA - sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti". Sustav su prezentirali i projektni koordinator Bruno Kostelić, inače županijski stručni savjetnik za zaštitu prirode te projektni asistent Andrej Mandić, županijski stručni suradnik za zaštitu prirode.

Baza ilegalnih odlagališta, kojoj je cilj potaknuti građane da ih prijave nadležnim službama, jedinstven je projekt ovog tipa u Hrvatskoj, istaknula je Dravec, jer na dinamičan način omogućuje javnosti pristup informacijama o okolišu i sudjelovanje u odlučivanju o njima.

Baza je jučer prezentirana i desetominutnom videoreportažom koja je dio javne kampanje, a podaci o projektu i prijavi ilegalnih odlagališta dostupni su na web-stranicama www.diva.istra-istria.hr i www.projekt.diva-istra.eu.

- Prva odgovornost je na jedinicama lokalne samouprave, koje osim prijavljivanja ilegalnih odlagališta moraju ustanoviti i uzroke njihovog nastanka kao i spriječiti njihovo širenje te na inspekciji zaštite okoliša koja je jedina nadležna za izdavanje rješenja o uklanjanju ilegalnih odlagališta otpada. No, velik je broj općina koje nemaju komunalnu službu jer imaju samo jedinstveni upravni odjel i nemaju komunalno redarstvo. Gradovi pak imaju posebne službe i veći broj komunalnih redara koji zato imaju manje područje nadzora. Istarska županija ima relativno dobro stanje jer imamo tri inspektorice zaštite okoliša, rekla je Dravec.

Ilegalno odlagalište, osim javnih službi, putem web-stranica na vrlo jednostavan način mogu prijaviti i sami građani, dok mobilna GIS aplikacija omogućava komunalnim službama da prijavu odlagališta putem mobilnog uređaja tijekom terenskog obilaska.

Za građane je prvi korak prijave fotografirati odlagalište aparatom ili mobitelom, zatim ga prijaviti putem web-stranica određujući njegovu lokaciju, potom treba unijeti podatke o odlagalištu, zatim dodati fotografiju i završiti unos te se na kraju prijava registrira i šalje nadležnim osobama kojima su kontakti navedeni u Bazi, naveo je Kostelić. (P. LUKEŽ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter