U Istri 250 ucenika pristupilo maturi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 250 maturanta iz Istre pristupilo je u petak pisanju prvih ispita iz izbornog dijela državne mature, a koji se biraju ovisno o tome što zahtijevaju pojedini studiji kao uvjet upisa. Prvi na redu je bio ispit iz psihologije koji je poceo tocno u devet ujutro u svim hrvatskim srednjim školama, a u onima u Istri za pisanje ovog testa prijavilo se 108 maturanata. Dva i po sata kasnije, oko 140 istarskih srednjoškolaca rješavalo je test iz informatike.

Cijeli je postupak zapoceo u osam ujutro kada je odreden raspored ucenika po ispitnim prostorijama, a u 8.30 nastavnici su prozivali ucenike koji su zatim sjedali u klupe na kojima su bila oznacena njihova imena. Dežurni nastavnici su zatim maturantima podijelili ispitne materijale zatvorene u kuverti, a cijeli tijek ispita, koji je trajao 90 minuta, pratili su vanjski nadzornici koje je odredio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zaduženo za provodenje državne mature.

Mjere osiguranja idu dotle da se svima zabranjuje ulazak u prostoriju osim ravnatelju škole, koordinatoru za nacionalne ispite te vanjskim nadzornicima. Zbog stroge procedure oko odvijanja državne mature, našem fotografu bilo je zabranjeno svako fotografiranje ucenika u ispitnim prostorijama, cak i prije samog pocetka rješavanja testa.

Na državnu maturu izaci ce ukupno 1.396 maturanata iz Istre, od cega svih 559 gimnazijalaca za koje je pisanje državne mature obvezno te 89,5 ucenika strukovnih cetverogodišnjih škola, odnosno njih 837. Za ove ucenike državna matura nije obavezna, ali im je, kao i gimnazijalcima, jedini nacin da upišu neki od studijskih programa.

Zadnji ispiti su 2. lipnja, do kada traje ljetni rok državne mature, a kroz tri i pol mjeseca uz obvezne predmete - hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika koji se piše na nižoj ili višoj razini, odvijat ce se i ispiti iz 15 izbornih predmeta.

Maturanti koji zbog negativnih ocjena ne završe razred u redovnom roku do 18. svibnja, nakon ispravljenih ocjena moci ce se prijaviti na jesenski rok za polaganje državne mature, koji ce se održati od 24. kolovoza do 6. rujna 2010. Ako u tom roku polože maturu, mogu se natjecati za upis na preostala mjesta na fakultetima. Treci, zimski rok održat ce se od 6. do 21. prosinca 2010.


Podijeli: Facebook Twiter