U Istri 25 posto manje poreznih prijava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Podrucni ured Porezne uprave u Pazinu je od sijecnja do ožujka 2011. zaprimio cak 24,9 posto manje poreznih prijava nego u 2010. Prijavu je predalo 47.867 gradana, iz cega proizlazi da je svaki cetvrti stanovnik Poluotoka podnio zahtjev za povrat ili uplatu poreza na dohodak. Najviše ih je zaprimila ispostava Pula (17.950), a najmanje ona u Buzetu (2.852). Ostale su zaprimile od 4,4 do 6,7 tisuca prijava.

Lani su prijavu podnijela 63.764 Istrana. Od toga je pravo na povrat ostvario 55.401 gradanin temeljem olakšica, a isplaceno im je 91,7 milijuna kuna, prosjecno 1.655 kuna po osobi. Za sada nisu poznati podaci o iznosu povrata poreza koji gradani mogu ocekivati u 2011. S obzirom na manji broj pristiglih prijava, valja ocekivati i znatno manji iznos povrata. Tome je razlog i što je lani Vlada porezno priznate izdatke prepolovila s 12 na šest tisuca kuna i priznala samo one troškove ucinjene u prvoj polovici 2010.

Takva promjena je mnogima umanjila iznos ocekivanog povrata poreza pa vjerojatno zbog tog razloga ove godine nisu podnijeli prijavu. U 2012. Porezna uprava može ocekivati tek simbolican broj prijava s obzirom na to da od ove godine Vlada ne priznaje nikakve izdatke osim izvršenih darovanja (do dva posto godišnjeg dohotka) i uvecani odbitak za stanovnike posebnih podrucja te invalide. Ostaje i osobni odbitak te odbitak za uzdržavane clanove obitelji, ali njih vecina poreznih obveznika ionako koristi svakog mjeseca prilikom obracuna place.


Podijeli: Facebook Twiter