U Istri 233 oboljela od gripe

Oboljelima od gripe se ne preporuča odlazak k liječniku već da se telefonski konzultiraju (D. ŠTIFANIĆ)
Oboljelima od gripe se ne preporuča odlazak k liječniku već da se telefonski konzultiraju (D. ŠTIFANIĆ)

Do 8. veljače u Istarskoj županiji prijavljeno je ukupno 233 oboljelih od gripe, od čega 62 u Puli, izvijestila nas je Branka Sep - Ševerdija, epidemiolog iz istarskog Zavoda za javno zdravstvo, napominjući da vrhunac gripe tek slijedi.

Prošle godine primjerice, u siječnju je bilo 16 oboljelih, dok je u veljači ta brojka bila 1.084 oboljelih. Ukupno je u takozvanom periodu gripe (od siječnja do travnja) prošle godine bilo 2.443 oboljelih.

Što se tiče siječnja ove godine prijavljeno je 120 slučajeva gripe, a u prvim danima veljače prijavljeno je 113 oboljelih. Najviše oboljelih je u dobi od 30 do 64 godine. Budući da se vrhunac sezone gripe tek očekuje, liječnici pozivaju na oprez, odnosno da se ljudi pridržavaju osnovnih pravila kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum.

Preporuča se stoga što manji boravak na mjestima gdje se kreće puno ljudi, često pranje ruku te prehrana bogata vitaminima. Također, liječnici podsjećaju da se gripa ne liječi antibioticima, već je preporučeno mirovanje, kućna izolacija te uzimanje lijekova za smirenje kašlja, grlobolje, curenje nosa te lijekova za snižavanje temperature, puno tekućine i vitamina C.

Ukoliko nema težih komplikacija, oboljelima od gripe se preporuča da izbjegavaju odlazak liječniku te da se konzultiraju telefonski radi sprečavanja širenja zaraze. Kronični bolesnici obvezno se moraju konzultirati s liječnikom. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter