U Istri 185 kandidatkinja za Skupštinu


- S ukupno 185 kandidiranih žena (45, 7 posto) na listama za Županijsku skupštinu Istra je prva u Hrvatskoj, izvijestila je na današnjem okruglom stolu o zastupljenosti žena na lokalnim izborima ravnateljica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helan Štimac Radin te dodala da se na drugom mjestu nalazi Grad Zagreb (37,7 posto), a slijede Primorsko-goranska (37,6) i Međimurska županija (36,3 posto).

Naglasila je da je u odnosu na izbore 2009. godine vidljiv malen pomak i na razini Hrvatske, pa je tako ukupno na svim županijskim listama sada zastupljeno 32 posto žena, što je četiri posto više nego na proteklim izborima. U odnosu na izbore 2005. godine, broj kandidatkinja na županijskim listama veći je za 10 posto.

- Taj se postotak penje, no iskreno očekivali smo više i dalje ne možemo biti zadovoljni. Može se primijetiti veliki nesrazmjer između županija i pojedinih političkih stranaka. Činjenica je da i Istra može više, a ako se ne poveća participacija žena za još nekoliko postotaka, Hrvatska bi se u evidenciji Europske komisije nakon što postane punopravna članica mogla naći na zadnjem mjestu, kazala je Štimac Radin, koja veli da je poražavajuće da je na ovim izborima od ukupno 100 kandidata za župana samo 9 kandidatkinja.

S druge strane, pozitivno je što je participacija žena na listama postala političko pitanje i pokazatelj demokratičnosti, kazala je.

Koliko su se na županijskim listama poštivale "ženske kvote" i koliko su političke stranke u sastavljanju listi vodile računa o minimalno 40-postotnoj prisutnosti žena, moglo se čuti iz prve ruke. Naime, na okruglom stolu okupili su se predstavnici pravovaljanih listi za Skupštinu, a najviše žena, njih 31, (69 posto) ima koalicija Akcija socijaldemokrata Hrvatske-Demokratska stranka žena-Savez za promjene-Stranka umirovljenika Hrvatske-Blok umirovljenici zajedno.

Ukupno 30 kandidatkinja za Skupštinu (66 posto) ima Stranka umirovljenika, dok se na trećem mjestu nalazi Akcija mladih s 51 posto ženskih kandidata na listi, odnosno 23 žene. Ta stranka ujedno ima dvije kandidatkinje za načelnicu, a na općinskoj listi Karojbe žene im čine čak 72 posto.

Četvrtu poziciju po broju zastupljenih žena, dijele koalicija  IDS-HNS-Zeleni i HSP Ante Starčević koje na svojim listama imaju 46,7 posto žena, konkretno njih 21.

I dok IDS ima četiri kandidatkinje za načelnicu, nema ih na popisu na vođenje istarskih gradova, a zanimljivo je da stranka u Općini Pićan nema niti jednu kandidiranu ženu. HSP dr. Ante Starčević jedina je stranka u Istri koja je kandidirala županicu i nemaju kandidatkinje za načelnice i gradonačelnice.

Hrvatski laburisti u Skupštinu su kandidirali 19 žena (42,2 posto), a koalicija SDP-HSLS-HSU-SDSS-SDA nalazi se na šestom mjestu i na listi ima 35,6 posto žena, odnosno njih 16. Predlažu kandidatkinju za zamjenicu župana, za gradonačelnicu i tri kandidatkinje za načelnice.

Na Ladonjinoj je listi 14 žena (31 posto), no prva se na listi pojavljuje tek na 12. mjestu, a potom se kandidatkinja ponovno javlja na 21. mjestu. Na dnu ljestvice po broju zastupljenih žena nalazi se koalicija HDZ-HDS koja je u Skupštinu kandidirala 10 kandidatkinja, odnosno njih 22 posto. HDZ nema niti jednu žensku kandidatkinju na svojoj listi u Žminju, ali ponosni su što imaju dvije kandidatkinje za načelnicu.

Članica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Branka Žužić ujedno moderatorica današnje rasprave, rekla je da je cilj bio pritisnuti predlagatelje lista koji su i dalje pretežito krojači, a ne krojačice, da se poštuje kvota od najmanje 40 posto žena.

Upozorila je da će stranke koje ne poštuju zakon, nažalost, biti sankcionirane tek na sljedećim parlamentarnim izborima, spomenuvši primjer Poljske i Slovenije koje diskvalificiraju i iz izbornog procesa automatski isključuju sve one liste koje nemaju dovoljan broj zastupljenih kandidatkinja.

Okrugli stol zajednički su organizirali županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter