U Istri 1.335 kandidata na maturi

Državna matura traje do 11. lipnja (M. MIJOŠEK)
Državna matura traje do 11. lipnja (M. MIJOŠEK)

Prvi obavezni ispiti iz državne mature započeli su danas pisanjem eseja iz hrvatskog jezika, a trebali su se nastaviti sutra testom iz ovog predmeta, no zbog uočenih nepravilnosti taj je test odgođen do kraja mjeseca.

U Istarskoj županiji očekuje se 1.335 kandidata na maturi, a u gimnazijama je višu razinu izabralo 446 gimnazijalaca i 291 učenik iz strukovnih škola, dok se za osnovnu razinu opredijelilo više učenika iz strukovnih škola, njih 486 dok će 112 gimnazijalaca polagati lakši ispit.

Polaganje mature započelo je prošlog tjedna, ali za razliku od ranijih godina, obavezni ispiti su ostavljeni za posljednja dva tjedna pa su maturanti dobili koji dan više za učenje.

Slijede ispiti za učenike na jeziku nacionalnih manjina, a treći tjedan državne mature, ponedjeljak 3. lipnja počinje zadacima iz drugog obaveznog predmeta matematike. Zatim su na redu ispiti iz stranih jezika koji također spadaju u obavezni dio mature.

Državna matura je obavezna za gimnazijalce kojih je u hrvatskim školama oko 13.000, od čega ih je 558 u Istri. Učenici strukovnih četverogodišnjih škola na maturu izlaze samo ukoliko žele nastaviti školovanje na nekom od sveučilišta, a takvih je u na državnom nivou nešto manje od 20.000, a u istarskim školama 777.

Državna matura traje do 11. lipnja kada su na redu posljednja testiranja iz španjolskog jezika čime završava ljetni rok iz državne mature. Objava rezultata bit će 9. srpnja, a rok za žalbu je 11. srpnja te će konačni rezultati biti poznati 16. srpnja. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter