U istarskom gospodarstvu i dalje negativni trendovi

Direktor P. P. C.-a Franko Vižintin
Direktor P. P. C.-a Franko Vižintin

U gospodarstvu Istarske županije i dalje se bilježe određeni negativni trendovi.

- Ukupan prihod za prvih šest mjeseci iznosi 12,6 milijardi kuna i u padu je za 2 posto. Dokaz da još uvijek nismo dostigli dno ekonomske krize pokazatelji su s tržišta rada gdje se u prvih devet mjeseci ove godine bilježi s jedne strane trend pada ukupne zaposlenosti za jedan posto, što znači da je u Istri 700 radnih mjesta manje u odnosu na isto razdoblje lani, dok je s druge strane primjetan porast nezaposlenih osoba za 5 posto, istaknuo je Mladen Ferenčić, savjetnik u HGK - Županijskoj komori Pula, govoreći na sjednici Gospodarskog vijeća HGK-ŽK Pula održanoj danas u Buzetu.

U vanjskotrgovačkoj razmjeni također su loši rezultati. Za oko 45 posto pao je izvoz u prvih osam mjeseci. Doduše, u to nisu uračunati rezultati brodogradnje koja ima cikličku proizvodnju te će vjerojatno u drugom dijelu godine uslijediti izvoz Uljanikovog broda koji jako puno nosi u bilanci čitavog izvoza Istre.

 - Nelikvidnost je i dalje jedna od rak rana ne samo istarskog već i hrvatskog gospodarstva. Broj insolventnih pravnih osoba i dalje raste, a još bržim tempom rastu i neizvršene, a dospjele obveze u gospodarstvu, tako da je uz segment nezaposlenosti to ponajveći problem ne samo Istre već i Hrvatske. Čini mi se da je to detektiralo i resorno ministarstvo tako da imamo paket financijskih zakona koji će pokušati uspostaviti red barem u tom segmentu, izjavio je Ferenčić.

Predstavljajući članovima Gospodarskog vijeća tvrtku P. P. C. Buzet, najveću buzetsku firmu koja je kao razvojni dobavljač automobilskih sklopova dio slovensko-hrvatske Grupe Cimos, direktor Franko Vižintin, osvrnuo se na trendove u automobilskoj industriji te rekao da se još uvijek nisu značajnije poboljšali, čak se može zaključiti da i dalje idu u negativnom pravcu.

- Sve to izdržati sigurno da nije lako. Nosimo se tako što pokušavamo naći interne rezerve, smanjiti troškove u svim segmentima poslovanja i usvajati nove projekte koji nam osiguravaju opstanak i razvoj u idućih 7, 8 godina, istaknuo je Vižintin.

Planirana realizacija hrvatskog dijela Cimosa za ovu godinu bila je 64 milijuna eura, no prema sadašnjim pokazateljima doseći će 62 milijuna eura. Planirano je i oko 5 milijuna eura za investicije no neće se sve realizirati u ovoj godine već do kraja prvog tromjesečja iduće godine.

- Porastom proizvodnje na određenim tehnologijama i usvajanjem novih projekata za dosadašnje i nove kupce, mi smo u zadnja tri mjeseca zaposlili 176 novih radnika na tri lokacije Buzet, Roč i Labin, te trenutno ukupno zapošljavamo 1075 djelatnika, istaknuo je Vižintin.

U kraćem presjeku buzetskog gospodarstva gradonačelnik Valter Flego rekao je da gospodarski trendovi unatoč svim problemima govore u prilog stabilnosti. Prema indeksu razvijenosti Buzet zauzima 49 mjesto od ukupno 560 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

- Posebno veseli da nije bilo nekih velikih tektonskih lomova i masovnih otkaza, a nadu daje to što i dalje raste broj obrta koji su najžilaviji dio gospodarstva. Zbog pozitivnih trendova, postoji međutim bojazan od gubitka brdsko-planinskog statusa. - Buzet je zbog svih ekonomskih pokazatelja iznadprosječno razvijen i ukoliko stupi na snagu novi sustav ocjenjivanja, gubi povlastice. No uvjeren sam da će Vlada, odnosno resorno ministarstvo, shvatiti ozbiljnost takve odluke i dati ozbiljno prijelazno razdoblje u kojem će se Buzet kao i svi ostali moći prilagoditi, istaknuo je Flego.

U uvodnom dijelu sjednice Gospodarskog vijeća kojoj je bio nazočan i istarski župan Ivan Jakovčić, predstavljeni su svi istarski dobitnicima ovogodišnjih nagrada dodijeljenih na Danima hrvatskog turizma u Dubrovniku. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter