U Istarskoj sabornici održava se 53. porečki Annale

Ovogodišnja tema je "Umjetnost je lijepa"
Ovogodišnja tema je "Umjetnost je lijepa"

Pred brojnim okupljenim Porečanima i umjetnicima sinoć je u Istarskoj sabornici vrata otvorila najstarija hrvatska skupna izložba suvremene umjetnosti 53. porečki Annale.

Ovogodišnja je tema "Umjetnost je lijepa", a izbornica, povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl selekcionirala je radove Željka Badurine, Đanina Božića, Tomislava Brajnovića, Maje Čule, Vlaste Delimar, Sebastijana Dračića, Igora Eškinje, Ingeborg Fülepp, Martina Grlića, Stefana Katunara, Božene Končić Badurina, Kristiana Kožula, Denisa Kraškovića, Kristine Lenard, Stjepana Šandrka, Danijela Žeželja i Damira Žižića.

Annale je svojoj publici u 53. izdanju po prvi put "namignuo" već 15. svibnja, kad je na brojne adrese razaslana prva od triju kartolina koje ga na duhovit, ironičan i pomalo provokativan način najavljuju, jednako kako je Ziherl pristupila odabranoj temi, definirajući je "teškom". Autor ovih kartolina je Željko Badurina, poznat po svojim mail art i post art radovima.

Na otvorenju izložbe Ziherl je rekla kako "nećemo raspravljati o ljepoti jer se sigurno nećemo složiti", ali je istaknula kako su se na izložbi našle slike, skulpture, arhitektura, dizajn i instalacije - sve lijepe umjetnosti. Publiku je provela kroz radove, a među zanimljivima iako su to svi, istaknimo "Little Tornado" Đanina Božića - instalaciju napravljenu od starih igračaka i plastike pronađene na plaži, instalacije knjiga "Biblioteque" Stefana Katunara ili video objekt i odljeva plastične boce Kristiana Kožula i Damira Žižića.

Posebno zanimljiv je bio performans "Keep smiling" Božene Končić Badurina koji su izveli glumci porečkog amaterskog Mrki teatra koji su se za vrijeme izložbe ponašali poput domaćina. Publiku na otvorenju pozdravili su Sanja Radetić Fatorić ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, organizatora manifestacije,  pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica i dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Zanimljiv katalog izložbe napravila je porečka dizajnerica Kristina Kalčić. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Poreč i sponzori, a može se pogledati do 8. rujna. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter