U Istarskoj sabornici izložba "Ekspanzije"

S otvaranja izložbe "Ekspanzije - Espansioni evoluta"
S otvaranja izložbe "Ekspanzije - Espansioni evoluta"

Projekt "Ekspanzije - Espansioni evoluta" udruge Žene Europe/Donne d'Europa/Ženske Evrope/Women od Europe, koji uključuje umjetnost i kreativnost, ali i društveni angažman i iskustva žena, predstavljen je sinoć u Istarskoj sabornici, u domaćinstvu i suorganizaciji Grada Poreča i Istarske županije. Dosad ga je imala prigodu upoznati publika u Trstu, Rijeci, Pazinu i Rovinju, a u Poreču je izložbu slika, skulptura i videoradova moguće pogledati do 20. listopada.

Udruga osnovana prije dvije godine u Bujama okuplja predstavnice jedinica lokalne samouprave, ženskih udruga i nevladinih organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Italije, među kojima je udruga UDI (Unione donne d 'Italia) iz Trsta, koja je inicirala ovaj projekt u kojemu je dosad sudjelovalo pedesetak autorica od kojih nisu sve umjetnice, ali se sve, svaka na svoj način, zauzimaju i bore za ravnopravnost i afirmaciju žena.

U neformalnoj i prisnoj atmosferi Sabornice okupljene, među kojima je bila i ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova hrvatske Vlade Helena Štimac Radin, pozdravili su porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica istarskog župana Viviana Benussi i predsjednik zajednice Talijana Graziano Musizza.

- Grad Poreč je vrlo rado prihvatio ovu inicijativu, jer je to prilika da građani vide što rade žene i kako umjetnost može biti dio njihovih života u tri realnosti - hrvatskoj i slovenskoj Istri te Italiji. Žene su na ovim prostorima oduvijek živjele s granicama, ma koliko ih one nisu željele. S nedavnim ulaskom Hrvatske u EU, ova je izložba idealna prilika da njihova povezanost, koja je bila prisutna unatoč granicama, izađe na vidjelo, rekla je Štifanić Dobrilović. 

Benussi je posebno istaknula da susreti osoba iz različitih kulturnih sredina obogaćuju i doprinose rastu pojedinaca i čitavog društva. Kako je rekla, s takvim je stavom i sudjelovala u osnivanju udruge Žene Europe u čijem je naručju i nastala ova izložba koja treći put gostuje u Istarskoj županiji.

"Ukoliko se organizatorice slažu, projekt Ekspanzije ću kao primjer dobre prakse predstaviti u Goriziji i Novoj Gorizi 18. i 19. listopada, na konferenciji posvećenoj prekograničnoj suradnji, koja će okupiti 50 europarlamentaraca", kazala je Benussi.

Autorice i smisao njihovog rada predstavila je jedna od njih, umjetnica Graziella Valeria Rotta, a prisutne su same objasnile svoja ostvarenja. Zajedničko im je da su sve isticale snagu žena, kako u kreaciji, tako i u privatnoj i profesionalnoj sferi te da su posebno digle glas protiv nasilja nad ženama.

O svom životu i ostvarenjima govorile su ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić i članica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Maria Črnac Rocco. Ugodan glazbeni uvod u večer posvećenu ženama dale su učenice Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić", Giulia Dobrilović na flauti te Romina Legović i Karla Sorčić na harmonikama. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter