U istarskim školama i dalje nema nastave

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Štrajk u istarskim osnovnim i srednjim školama se nastavlja, a tek trećeg dana štrajka većina škola napokon je na svojim službenim web-stranicama počela objavljivati informacije za učenike i roditelje o razvoju štrajka kao i tome kako će biti zbrinuti učenici koji ipak dođu na nastavu. Upravo je neinformiranje i nedostatak koordinacije najviše naljutilo roditelje koji su doslovno zivkali jedni druge što da rade i hoće li djecu slati u škole.

I dok nadležni ministar obrazovanja i dalje ne popušta te nudi dogovor tek nakon izbora, sindikati ostaju pri tome da će štrajk potrajati sve do ispunjenja zahtjeva. I na društvenim mrežama otvorila se rasprava o (ne)podršci štrajku prosvjetara pa su sve učestaliji i komentari onih koji smatraju da se sve prelama preko djece, a najveće kritike roditelji najčešće upućuju zbog stihijske organizacije koja pak ovisi od škole do škole. Neki pak profesorima zamjeraju što koriste predizborno vrijeme, a neki idu i korak dalje pa ih prozivaju zašto nisu štrajkali tijekom raspusta. S druge strane, velik broj je i onih koji podržavaju prosvjetare u ispunjenju njihovih zahtjeva smatrajući da tek ako su adekvatno plaćeni mogu kvalitetno raditi u ionako potplaćenom sustavu obrazovanja.

No ako se ovakva situacija dugotrajnije nastavi, podrška roditelja osobito manjih školaraca, mogla bi opadati jer po tvrdnjama roditelja koji su slali djecu u škole, jer im je rečeno da će djeca biti zbrinuta, većina je djeca ipak poslana kućama. Tu je nedostatak konkretnih informacija vezanih uz neopravdane sate i nadoknadu nastave a upravo to sve više izlazi u prvi plan, osobito ako se uskoro ne postigne dogovor s resornim ministarstvom.

Većina škola čije smo stranice danas posjetili objavila je informacije o neodržavanju nastave, pa tako primjerice osnova škola Jurja Dobrile u Rovinju navodi kako štrajk učitelja još traje te da im ravnatelj ne može uskratiti to pravo. Između ostalog u toj školi naveli su kako samo dva nastavnika neće sudjelovati u štrajku tako nije moguće organizirati redovitu nastavu. Pulska osnovna škola Centar pak apelira na roditelje i skrbnike učenika da prate popodnevne i večernje vijesti navodeći da će se nastava održati isključivo ako se postigne dogovor s Vladom.

Županijska povjerenica Nezavisnog sindikata u zaposlenih u srednjim školama Tanja Carić potvrdila je od ukupno 22 srednjoškolske ustanove u Istri, normalno nastavu danas provodi jedino Strukovna škola Eugen Kumičić u Rovinju, dodajući da ostale škole štrajkaju ili se u njima djelomično održava nastava. Potvrdila je da je odaziv štrajku na razini prethodna dva dana.

Većina škola ističe kako se pregovori Ministarstva i Sindikata Vertikale obrazovanja nastavljaju i danas te da zbog velikog broja učitelja u štrajku, nije moguće organizirati nastavu. Neke škole navode da će učenici i roditelji o nastavku održavanja nastave biti  obaviješteni putem web-stranica škole i medija. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter