U istarskim školama bez odgode početka nastave

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

Splitsko-dalmatinska županija od Ministarstva obrazovanja i sporta zatražila je odgodu nastave zbog velikih vrućina koje još uvijek pogađaju jug zemlje. Isto se očekuje i od ostalih županija na obali, a kako saznajemo od nadležnih, Istra nije među njima.

Pročelnica Patricia Smoljan kaže da Istarska županija dosad nije zaprimila zahtjev niti jedne škole za odgodu početka nastave pa će školska godina započeti kako je ranije utvrđeno, prvog ponedjeljka idućeg mjeseca. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta već je u ožujku posebnom odlukom odredio da će 3. rujna biti prvi dan nove školske godine, koja će završiti 14. lipnja 2013.

- Županija može s ostalim osnivačima školskih ustanova na svom području drugačije planirati početak nastave u prvom polugodištu, a o tome zatim odlučuje Ministarstvo na prijedlog Ureda državne uprave u županiji nadležnog za poslove obrazovanja, ističe se u odgovoru županijskog odjela.

U odluci je propisano i da je zahtjev za kasniji početak nastavne godine Županija dužna podnijeti najkasnije do 14. lipnja, a Ured državne uprave zatim prijedlog dostavlja Ministarstvu do 30. lipnja.

- Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije obratio se svim školskim ustanovama kojima je osnivač Istarska županija, kao i svim osnivačima ostalih školskih ustanova na ovom području, radi dobivanja prijedloga o početku nastavne 2012./13. godine. No, ponavljamo, nije zaprimljen niti jedan zahtjev škole za odgodu početka nastave, ističe Smoljan.

Da je kojim slučajem odgoda zatražena, škola bi počela tjedan dana kasnije - 10. rujna. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter