U istarskim osnovnim školama više prvašića nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prvim školskim zvonom na jesen će u istarske školske klupe sjesti 1.920 prvašića, čime je nastavljen lagani porast broja djece u osnovnim školama. Prošle je godine tako u prve razrede bilo upisano 1.880 prvašića, godinu dana ranije 1.812, dok ih je u školskoj godina 2010./11. bilo 1.706.

Stoga Marija Ivić-Kačan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave, s pravom ističe da je riječ o pozitivnom trendu koji traje.

- To nisu senzacionalno veliki skokovi, ali možemo govoriti o postupnom porastu broja djece, odnosno zaustavljenom dugogodišnjem padu učeničke populacije u osnovnim školama. Osim što raste broj prvašića, raste i ukupan broj učenika u osnovnim školama te od lani imamo situaciju da veći broj djece upisuje škole nego što ih završava, ističe Ivić-Kačan.

Tako je u osmim razredima ove godine bilo 1.872 osmaša, dakle, 50-ak je više budućih prvašića. Ukupno se u o ovoj godini očekuje 14.441 osnovnoškolac. Lani je učenika u svih osam razreda bilo 14.391, a prije dvije školske godine 14.362. No, pitanje je hoće li Istra ikada dostići brojku s kraja 90-ih kada je u osmoljetkama bilo čak 21.000 djece!

Najveći je priljev prvašića u školama u gradovima, i to na obali, dok u unutrašnjosti, posebice u područnim školama i u brdsko-planinskim dijelovima Istre, kao i u školama na talijanskom jeziku u pravilu ima manje upisane djece. Kad se usporedi broj djece koja će ove godine krenuti u prve razrede s brojem učenika koji su upisali drugi razred, vidljiv je porast broja učenika na Puljštini, gdje je i najveći broj prvašića.

Najmanja škola u Istri sa svega dva prvašića je ona u Divšićima koja ima ukupno 39 osnovnoškolaca. Na suprotnoj se strani nalazi OŠ Poreč koja samo u matičnoj zgradi ima čak 839 učenika, a 97 učenika kreće u prvi razred pa je to ujedno škola s najviše prvašića u županiji. S područnim odjelima porečka škola ima više od tisuću učenika, ali ipak je pazinska škola, kada joj se pribroje sve područne, najbrojnija s čak 1.274 učenika. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter