U istarske škole na jesen kreće 1.950 prvašića

Nakon nekoliko godina rasta broja djece u prvim razredima, ove se godine taj trend izgleda zaustavlja (Neven LAZAREVIĆ)
Nakon nekoliko godina rasta broja djece u prvim razredima, ove se godine taj trend izgleda zaustavlja (Neven LAZAREVIĆ)

Jučer su počeli upisi u osnovne škole na području Pule, a budući da u nekim dijelovima Istre još traju pregledi osnovnoškolskih obveznika, svi će upisi završiti 19. lipnja, a 24. lipnja znat će se točan broj djece koja će u Istarskoj županiji ove jeseni krenuti u prvi razred.

- Za neku djecu doneseno je rješenje o odgodi upisa, druga se privremeno upisuju, pa nije poznat točan broj djece koja kreću u školu, no očekujemo da će ih biti oko 1.950, kaže Marija Ivić Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu  Službe za opću upravu u Uredu državne uprave u Istarskoj županiji. Napominje da je školskih obveznika između 1.950 i 2.000.

Lani je u školske klupe prvi puta sjelo 1.959 prvašića u svim istarskim osnovnim školama, a godinu prije, dakle 2013. bilo ih je  40-ak manje.

Učenici koji upisuju srednju školu moraju se od 26. lipnja do 8. srpnja prijaviti u e-sustav, a upisi u srednje škole bit će od 13. do 17. srpnja. U 24 srednje škole u Istarskoj županiji ima 2.156 mjesta, dok osmi razred završava 1.829 učenika.

U pulsku Opću gimnaziju u pet razreda upisuje se ukupno 120 učenika, dok će se u Prirodoslovno-matematičkoj i Jezičnoj formirati po jedan razred s po 24 đaka. 

- Najtraženije su Opća i Prirodoslovno-matematička gimnazija. Lani je, kada je riječ o prvom izboru, postojao veliki interes za Prirodoslovno-matematičku gimnaziju, veli ravnateljica Branka Antunović Piton. Kada je riječ o uvjetima upisa, dodaje, nadležno ministarstvo uvijek propisuje tri obvezna predmeta, kao i ostale predmete po usmjerenjima. Treći predmet određuje škola, a to je biologija za sva tri usmjerenja, veli ravnateljica.

U četiri odjeljenja prvog razreda pulske Strukovne škole može se upisati ukupno 92 đaka. Dva su odjeljenja četverogodišnjih zanimanja (kozmetičar i tehničar-nutricionist) koja će moči upisati po 24 učenika. U jedno trogodišnje kombinirano odjeljenje može se upisati 18 frizera i šest stolara, a u drugo po sedam pekara i mesara te šest krojača. Ravnatelj Ivo Bebek napominje da su najtraženija zanimanja kozmetičar i tehničar - nutricionist.

- Lani nismo uspjeli upisati niti jednog mesara i stolara, vidjet ćemo hoće li se situacija promijeniti ove godine. Mi nemamo bodovni prag, nego rang listu, ako ste unutar te kvote od 24 učenika, upisani ste. Ako se prijavi više učenika od kvote, onda se gledaju ocjene od 5. do 8. razreda osnovne škole. Novost je da srednje škole od ove godine mogu postaviti svoj bodovni prag, a naša škola to nije učinila. Nadamo se da ćemo uspjeti popuniti deficitarna zanimanja, veli Bebek. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter