U istarske plaže uložit će se oko 8 milijuna kuna

Poreč je lani uredio plažu Materada (Milivoj MIJOŠEK)
Poreč je lani uredio plažu Materada (Milivoj MIJOŠEK)

Prema anketi koju je Odjel za turizam Istarske županije provodio ove jeseni među istarskim općinama i gradovima, u istarske se plaže u 2016. namjerava uložiti oko osam milijuna kuna. Pri tome najviše novca za svoje kupače namjerava izdvojiti Funtana - čak 2,4 milijuna kuna, slijedi ju Poreč s dva milijuna kuna ulaganja te, s 1,2 milijuna kuna, Medulin. Vodnjan će uložiti 1,1 milijun kuna, 900 tisuća ulaže Pula, 302 tisuće Vrsar, a 256 tisuća Rovinj.

Općina Funtana, koja je ove godine dobila novu plažu privatnog investitora koji je otvorio i kamp do kampa Bijela uvala, iduće godine namjerava obogatiti upravo taj potez do nove plaže te će od uvale Perila do autokampa Bijela uvala početi uređivati plažu u vrijednosti od 2,4 milijuna kuna. Općinski načelnik Mladen Grgeta kaže da je Općina lani izradila Programsko rješenje za uređenje ove plaže koja je dugačka 970 metara.

Poreč, koji već niz godina ulaže značajna sredstva u svoje plaže, prije svega zahvaljujući i sufinanciranju Ministarstva turizma kroz Fond za turizam, iduće godine planira s dva milijuna kuna iz svog proračuna srediti  dio Gradskog kupališta, Saladinku i treći dio plaže Srgulje. Općina Medulin je pak za uređenje svoje popularne Bijece, jedne od rijetkih pješčanih plaža u Istri. odlučila utrošiti 1,1 milijun kuna, a za sufinanciranje se prijavila na natječaj Ministarstva turizma. Po 13 tisuće kuna namjerava utrošiti iz svog proračuna za uređenje plaža u Pomeru, Vinkuranu, Pješčanoj Uvali te Banjolama.

Vodnjan nastavlja s uređenjem svoje plaže od lučice Portić pa sve do Peroja u koju je značajno uložili ove i prošle godine. Naime, dva milijuna kuna utrošeno je u nasipavanje plaže, uređenje šetnice i postavljanje klupa te koševa za smeće. U koncesiju su dana četiri beach bara koji su ujedno dobili koncesijska odobrenja i za druge sadržaje poput ležaljki i suncobrana. Za iduću godinu namjeravaju potrošiti više od 1,1 milijun kuna, i to za postavljanje tuševa, kabina za presvlačenje, popločavanje šetnice te montiranje dječjih sprava.

Pula će se sa 780 tisuća kuna usredotočiti na uređenje Hidrobaze,  a novac će osigurati iz svog proračuna te Fonda za turizam Ministarstva turizma. Već su za tu investiciju podnijeli zahtjev Ministarstvu, a realizacija ovisi o dodjeli sredstava. Oko 45 tisuća kuna izdvojit će za izradu dokumentacije za uređenje plaže Valovine te su i u tom slučaju projekt kandidirali na Fond za turizam, kao i za izradu dokumentacije za uređenje plaže na Fratarskom otoku koji vrijedi 59 tisuća kuna. Rovinj će se s 256 tisuća kuna iz svog proračuna te Fonda za turizam usredotočiti na plažu Val de Lesso (Borik), dok će Vrsar iz istih izvora za sve svoje plaže izdvojiti  302.630 kuna. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter