U Iranu partneri, u Istri suparnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri se predizborna kampanja pocela zahuktavati. Javna je tajna da ce se glavni dueli voditi izmedu celnika IDS-a i Ladonje, Ivana Jakovcica i Plinija Cuccurina, iako je potonji po vlastitom iskazu samo obican clan stranke Ladonja, ali je i predsjednik istoimene udruge.

Nakon što je istarski župan na konferenciji za novinare najavio put u SAD kako bi senzibilizirao ulagace koji su vec bili u Istri da se jave na natjecaj za projekt "Brijuni rivijera", Cuccurin je to u izjavama za razne medije ocijenio kao putovanje s mogucim sukobom interesa. Oporbeni celnik tvrdi da je nelogicno da Jakovcic, koji je clan povjerenstva koje ce odlucivati o tekstu natjecaja i izboru najboljeg ponudaca za "Brijuni rivijeru", ide na razgovore s potencijalnim ulagacima. Takvi tipovi nagovaranja, kaže, nisu uobicajeni u poslovnom svijetu.

- Danas se poslovni razgovori vode preko videolinka ili elektronske pošte. Ako treba pregovarati, to traje jedan ili nekoliko sati, pa se ode i na neki rucak, tvrdi Cuccurin.

Osobni trud i znacajna pomoc


Županovo putovanje u SAD nazvao je izletom motiviranim više hedonistickim nego gospodarskim razlozima. Buduci da župan putuje na trošak poreznih obveznika, Cucurin smatra da je Jakovciceva obaveza da na svaki njegov, ili upit bilo kojeg poreznog obveznika, obrazloži kako se troši naš novac.

- Bude li put u SAD trajao 24 sata, možemo i povjerovati da ce župan nagovoriti neke ponuditelje, no bude li put trajao više dana, onda možemo posumnjati da ce ponuditelji nagovarati njega. Bilo bi dobro da Jakovcic prestane biti bahat i da se konacno pocne ponašati pristojno prema poreznim obveznicima, dodaje on.

U priopcenju za medije kojim je reagirao na Cuccurinove izjave župan je napisao da je danas, u doba recesije, teško pronaci prave investitore. "Zaista je nevjerojatno da gospodin Cuccurin koji sebe smatra vrhunskim gospodarstvenikom u ovom slucaju pokazuje svu jad svog politickog sljepila. Valjda je to tako s ljudima koji su neciste savjesti, a do ogromnog su bogatstva došli intrigama, povlaštenom privatizacijom i, kako mnogi govore, prijevarom", navodi Jakovcic. "Nije mu zasmetalo kada smo zajedno ulagali napore, kada sam se osobno trudio i znacajno pomogao pri otvaranju tvornice cigareta u Iranu, jer on je tada u mojem trudu vidio valjda prvenstveno svoj osobni interes", podsjetio je Cuccurina.

Lani u veljaci u Iranu je potpisan ugovor o gradnji tvornice cigareta u gradu Sariju godišnjeg kapaciteta 6,6 milijardi komada, a investicija je vrijedna 30 milijuna eura. Uz celnike TDR-a i Adris grupe, medu kojima je bio i Cuccurin, u Iranu su tada bili i istarski župan Ivan Jakovcic i rovinjski gradonacelnik Giovanni Sponza.

O Jakovcicevoj pomoci u tom poslu od Cuccurina smo saznali da je zahvalan županu koji je našao vremena da se susretne s guvernerom pokrajine u kojoj su otvorili pocetak radova na izgradnji tvornice. Istice da ce svakom županu, bez obzira na to tko on bio, biti zahvalan na svakom transparentnom potezu usmjerenom u pravcu razvoja poduzetništva. Na konkretno pitanje jesu li u Iranu celnici Županije i Rovinja bili na trošak Adris grupe nismo dobili konkretan odgovor. "Bili su s nama", jedino je to rekao Cuccurin ne želeci dalje komentirati.

Jakovcica smo pitali kako se to "osobno trudio i znacajno pomogao", što je konkretno napravio, na ciji poziv i uz kakvu naknadu s obzirom na to da se spekulira da se radilo o Adrisovim dionicama. Iako je te upite nazvao provokacijama, odgovorio je da mu je gospodin Cuccurin pred mnogima zahvalio i cestitao na nastupu u Iranu jer je zaista iskreno pomogao TDR-u. Ponavlja da mu je satisfakcija saznanje da je pomogao Adrisu kada im je bilo najpotrebnije jer ga inace ne bi ni zvali. Jakovcic veli da je njegova imovinska kartica poznata javnosti i da nema nikakvih tajni.

Tko sve ima dionice Adrisa?


- Pozivam javno gospodina Cuccurina da barem pola svojih dionica Adrisa pokloni za izgradnju nove bolnice u Puli mada je protiv njene izgradnje, kaže Jakovcic te dodaje da je Cuccurin drugi najveci dionicar Adrisa i da ima uvid u dionicarske knjige. "Ako ja imam išta tajno, a pogotovo dionice Adrisa, poklanjam ih unaprijed zakladi za suzbijanje ljudske gluposti", porucio je župan.

Na pitanje o mogucem osobnom sukobu interesa oko povjerenstva za "Brijuni rivijeru" opet istice da je Cuccurin bio protiv izgradnje bolnice u Puli i protiv "Brijuni rivijere" cime je izgubljen svaki njegov smisao bavljenja politikom i to je Jakovcic nazvao pocetkom kraja Ladonje. Župan tvrdi da ce se realizirati bolnica, kao najvažniji razvojni program istarskog zdravstva, i s "Brijuni rivijerom" potpuno suzbiti nezaposlenost.

Zanimalo nas je i koji su to županovi aduti za senzibiliziranje mogucih investitora iz SAD-a koji su vec bili u Istri, znaju li se uvjeti natjecaja i hoce li razgovarati i s drugim mogucim ulagacima u "Brijuni rivijeru". Saznajemo da ce se uvjeti natjecaja znati u ponedjeljak nakon sjednice povjerenstva i da on taj dan putuje u New York, gdje ce razgovarati s istarskim iseljenicima i s par investitora koje ce, kaže, pokušati uvjeriti da se jave na natjecaj. Vec je razgovarao s nekoliko europskih i azijskih investitora i nada se da ce se oni javiti na natjecaj. Jakovcic nam je potvrdio da se trošak puta u SAD placa iz županijskog proracuna. (Piše Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter