U Iraku u deset godina 112.000 mrtvih civila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 112 tisuća civila poginulo je u ratu i u brojnim terorističkim napadima u Iraku od savezničke invazije na tu zemlju koja je pokrenuta s ciljem rušenja Sadama Huseina prije deset godina, objavila je u nedjelju nevladina organizacija Iraq Body Count.

Savezničke koalicijske snage predvođene Amerikancima i Britancima počele su napad na Irak 19. ožujka 2003. godine. Povodom desetogodišnjice toga događaja, Iraq Body Count objavio je nove informacije o broju poginulih u toj zemlji. Po njihovim podacima, u Iraku je tom razdoblju poginulo između 112.000 i 122.000 civila.

Kada se u to uključe i sudionici borbi, broj mrtvih mogao bi biti 174 tisuće. Iako je broj terorističkih i sektaških napada sada bitno manji u odnosu na najkrvavije razdoblje (2006.-2008.), nasilje u Iraku i dalje je svakodnevna pojava. "Sukob nije završen, nasilje je i dalje rašireno", kaže IBC.

Godišnje između četiri do pet tisuća ljudi pogiba u napadima. Najopasnije područje je Bagdad, a zatim pokrajine na sjeveru i zapadu zemlje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter