U Iraku izvršena 21 smrtna kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Irak je u utorak pogubio 21. osuđenika na smrt zbog počinjenih "terorističkih akcija" unatoč višestrukim pozivima međunarodne zajednice da se na smrtnu kaznu stavi moratorij, rekao je u utorak dužnosnik ministarstva pravosuđa.

"21 Iračanin danas je pogubljen, u skladu s primjenom članka 4. pravosuđa o borbi protiv terorizma", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Pogubljenja su obavljena danas oko 16.00 sati po mjesnom vremenu", rekao je.

U Iraku se smrtne kazne provode uglavnom vješanjem. Od početka godine u toj zemlji smrtna kazna izvršena je na 50 osoba, a prošle godine na njih 129.

U ožujku je ministar pravosuđa Hassan al Shamari izjavio kako će njegova zemlja nastaviti s izvršenjem smrtnih presuda unatoč brojnim apelima UN-a, EU-a i organizacija poput Amnesty Internationala da se na izvršenje smrtne kazne stavi moratorij. Amnesty u svojem godišnjem izvješću izražava zabrinutost zbog "uznemirujućeg" broja povećanja smrtnih kazni u Iraku.

Iran je nakon Kine zemlja u kojoj se smrtne kazne najčešće primjenjuju. U tom neslavnom rekordu je ispred Iraka, Saudijske Arabije i SAD-a. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter