U Iraku i Siriji likvidirano 50.000 boraca IS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodna koalicija protiv skupine Islamske države likvidirala je najmanje 50.000 njezinih boraca u Iraku i u Siriji otkako je u kolovozu 2014. počela izvoditi zračne udare, ocijenio je u četvrtak američki dužnosnik u ministarstvu obrane.

"Ovo nije bolesno prebrojavanje mrtvih, nego ovaj broj govori o nečemu, djeluje na neprijatelja", rekao je.

Pentagon sve dosad nije iznosio procjene o broju poginulih u redovima IS-a. Taj oprez potječe iz Vijetnamskog rata u kojemu su američki dužnosnici redovito izvještavali o golemim gubitcima na strani neprijatelja, a onda izgubili rat.

Javljajući se videovezom iz Bagdada, glasnogovornik koalicije istaknuo je pak da je IS pretrpio goleme gubitke u bitkama za Mosul u Iraku.

"Stotine boraca su poginule", ocijenio je. IS šalje u borbu "mlade borce, na žalost tinejdžere", rekao je.

Autobombe kojima se IS koristio u Mosulu više nisu tako sofisticirane, dodao je. Džihadisti se sada koriste "klasičnim automobilima" a ne oklopnim vozilima koja se puno teže zaustavljaju.

"Resursi im polako nestaju" ali stanje je "još iznimno opasno", ocijenio je.

Neimenovani dužnosnik ministarstva obrane općenito je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je ova kampanja zračnih udara koalicije bila "najsavršenija dosad" jer je imala razmjerno malen broj civilnih žrtava u odnosu na ranije kampanje bombardiranja.

Od kolovoza 2014. koalicija je izvela gotovo 16.600 zračnih udara u Iraku i u Siriji.

Međunarodna koalicija je priznala odgovornost za pogibiju najmanje 173 civila u tim dvjema zemljama, ali je optužuju da podcjenjuje njihov broj. Nevladina organizacija Airwars sa sjedištem u Londonu ocijenila je tako da je u bombardiranju koalicije poginulo više od 1900 civila.

Američki dužnosnik je potvrdio da je koalicija prije godinu i pol ublažila svoja pravila u vezi s brojem civilnih žrtava koji se eventualno može prihvatiti ako to opravdava vojni cilj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter