U invalidskim kolicima od Kruševa preko Zagreba do Londona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonski maratonac u kolicima Mile Stojkoski je na putovanju za London stigao u Zagreb gdje su ga primili celnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO), gradonacelnik Zagreba, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te ministar branitelja.

- Hvala svima na ovakvom toplom prijemu, a obecajem da cu kravatu sa znakom HPO-a nositi na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu, kazao je Stojkoski nakon prijema u Hrvatskom paraolimpijskom odboru na kojem mu je predsjednik HPO-a Ratko Kovacic poklonio prigodnu kravatu.

Makedonskog maratonca primili su i gradonacelnik Milan Bandic, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonšcak te ministar branitelja Predrag Matic.



- Ovo je znacajan projekt za sve osobe s invaliditetom jer su cilj i misija ovog projekta potpora osobama s invaliditetom te podizanje svijesti javnosti o njihovim potrebama, kazao je Kovacic.

Stojkoski je roden u Prilepu, a nakon nezgode, koju je doživio 1996. godine, koristi invalidska kolica kojima je na proputovanju od Kruševa do Londona stigao do Zagreba.

Cilj njegovog putovanja je prenošenje poruka mira preko sporta i olimpijskog duha, a njegov maratonski život poceo je 2004. maratonom nazvanim 704, od Prilepa do Atene.

U godini Olimpijskih igara u Pekingu 2008. je u kolicima prošao kroz 31 zemlju, da bi ove godine organizirao maraton u invalidskim kolicima pod nazivom London 2012.

Start maratona bio je 15. ožujka ispred Spomen kuce Toše Proeskog u Kruševu, a planirao je proci 3.500 km kroz 15 zemalja, da bi 27. srpnja stigao na otvaranje XXX. ljetnih olimpijskih igara.


Podijeli: Facebook Twiter