U inozemstvu traže hotelsko osoblje, programere...

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Na portalu MojPosao u 2012. objavljeno je 300 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je smanjenje od dva posto u odnosu na godinu ranije. Polovica oglasa za inozemstvo odnosila se na zemlje Europske unije (49 posto), i to najvećim dijelom za Njemačku i Austriju. Izvan Europske unije najviše je oglasa bilo za Ujedinjene Arapske Emirate.

Najtraženija zanimanja u inozemstvu bila su za hotelsko osoblje, programere i vozače. Kad se gledaju kategorije zanimanja, najviše oglasa zabilježeno je u IT i telekomunikacijama - 20 posto, zatim 15 posto u strojarstvu i brodogradnju te jedan postotak manje u graditeljstvu i geodeziji.

U gotovo dvije trećine oglasa tražili su se djelatnici za stalni radni odnos, a za gotovo polovicu poslodavaca iz inozemstva uvjet je da radnik ima visoku stručnu spremu te više od četiri godine radnog iskustva, dvostruko više nego što u prosjeku traže hrvatske tvrtke. Dakako, poznavanje stranih jezika uvjet je bio u čak 73 posto oglasa za rad u inozemstvu, a u pravilu je tražen engleski te zatim njemački jezik. (M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter