U INK-u večer mladih glazbenih zvijezda

Tijana i Ljubo Stakić
Tijana i Ljubo Stakić

Na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula sinoć je održan koncert nagrađenih učenika u klasi Karmen Kirac. Mladi pijanisti Luka Orbanić, Asiyah Noemi Koso te braća Ljubo i Tijana Stakić, učenici glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, još jednom su potvrdili da zaslužuju sve nagrade i priznanja koje su dobili tijekom cjelokupnog školovanja, a koje su bile posebno brojne proteklih mjeseci.

Najmlađi, učenik drugog razreda glazbene škole Luka Orbanić na 51. regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe koje je nedavno održano u Splitu osvojio je prvu nagradu te u Dubrovniku na državnom natjecanju posebno priznanje.

Iako još vrlo mlad, predstavivši se raznolikim repertoarom na kojem su bila zastupljena djela Bacha, Haydna, Kalinskog i drugih pokazao je sigurnost u izvedbi te tehničku preciznost. Ako nastavi tako marljivo vježbati, rezultati neće izostati niti u budućnosti jer je riječ o vrlo talentiranom mladom pijanistu.

Asyiah Noemi Koso, učenica četvrtog razreda glazbene škole,  pokazuje da je iz nastupa u nastup sve bolja. Nadahnuto i precizno odsvirala je djela Burgmullera, Bacha i Mozarta, a posebno je inspirirana bila tijekom izvedbe Chopinovog "Valcera u a-molu". Ova je učenica na 51. regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Splitu osvojila treću nagradu.

Ljubo Stakić osvojio je čitav niz nagrada, a ove se godine vratio s državnog natjecanja mladih pijanista u Dubrovniku s trećom nagradom.

Prilikom ovoga koncerta ispunio je sva očekivanja publike. Pokazao je odnjegovanu muzikalnost, tehničku preciznost i vrlo izraženi osjećaj za dinamiku, kontrapunkt te za bogatu melodijsku liniju odabranih djela, kojima je proveo brojnu publiku šetnjom kroz razne epohe svjetske glazbe.

Bachova "Dvoglasna invencija" pokazala je tehničku pripremljenost, kod Mozarta je došla do izražaja posebno dinamika, a uvježbanost i sugestivni način interpretacija kod Berkoviča te u vrlo nadahnutoj skladbi D. Kempfa "Harfa trave".

Njegova sestra Tijana, koja je do sada dobila desetak vrlo prestižnih i važnih nagrada, također je pokazala zavidno umijeće sviranja klavira. Iako pohađa šesti razred osnovne glazbene škole, po svojoj interpretaciji lako bismo je mogli zamijeniti za srednjoškolku.

Nju karakterizira i nadahnut scenski nastup te osjećaj za svaku partituru, svaki pianissimo ili fortissimo bio je naglašen, kao i cjelokupna izvedba.

Cijelo je vrijeme bila tehnički vrlo precizna. Osim djela Bacha, Mozarta i Chopina, interpretirala je i skladbu predsjednika Ive Josipovića "Toccatna etida", također vrlo sugestivno.

Koncert je priveden kraju četveroručnim nastupom brata i sestre Stakić, koji su vrlo dobro odsvirali Moszkowskijev "Spanish dance", "Saint-Saensovo djelo "Labud" te Brahmsov "Mađarski ples". (V. BEGIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter