U INK-u uskoro premijera "Tramvaja zvanog žudnja"

 S probe
S probe

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u petak, 4. listopada, bit će premijerno izvedena nova produkcija pulske kazališne kuće, a riječ je o slavnom djelu Tennesseeja Williamsa "Tramvaj zvan žudnja" u režiji Dražena Ferenčine. Tom će predstavom biti otvoren ovaj dio sezone 2013./14.

Probe se već nekoliko dana, nakon Zagreba i ljetne stanke, održavaju na daskama INK-a. Predstava će, veli redatelj Ferenčina, biti upriličena na velikoj sceni, s time da će gledatelji biti smješteni unutar same scene. Glume: Helena Minić, kao glavna junakinja Blanche DuBois, Petar Ćiritović kao Stanley Kowalski, a Stella je Lana Gojak.

- Tekst je onaj klasičan Tennesseja Williamsa, a današnja su vremena i mentalitet vrlo pogodni za iščitavanje ovoga djela, koje je uvijek aktualno. Ljubav u materijalnom svijetu, emocije, osjećaji, konzumerizam, prave vrijednosti pred velikim iskušenjem - sve su to motivi koje iščitavamo iz ovoga djela i koji su i dan-danas vrlo aktualni. Predstava traje oko dva sata, još nismo odlučili hoće li biti pauze, veli Ferenčina, koji već dugi niz godina surađuje s Minić, još od vremena kada je radila za virovitičko kazalište.

Helena Minić se iznimno uživjela u ulogu Blanche DuBois.

- Moj lik je vrlo kompleksan, a s redateljem sam radila već sedam predstava. Inače, uživam u radu s cijelom ekipom, vrlo nam je dobro i probe su vrlo ugodne, kao i čitav tim koji sudjeluje. Blanche je nesretna, neshvaćena žena, koja pokušava pobjeći od svoje prošlosti. Ona traži u biti samo puno ljubavi, a razne ranije životne traume dovode je do kraha. Ima svoje komplekse, a tu dolazi i do poveznice s današnjicom i s kompleksima mladih djevojaka i žena, veli Minić.

Petar Ćiritović kao Stanley ističe da je njegov lik alfa mužjak u svakom pogledu, vrlo strastven, posesivan, agresivan koji voli društvo i piće.

Stella, pak, koju tumači Lana Gojak je nježna, mlada žena koja gleda u muža kao u Boga, ali voli i svoju sestru i sve je to za nju prilično teško.

Blanche dakle pokušava pobjeći od svoje prošlosti te odlazi svojoj sestri Stelli Kowalski. Ubrzo će se naći u sukobu sa Stellinim mužem Stanleyem, sirovim čovjekom koji neumjereno pije i puši te se ponaša kao gospodar kuće.

Za našeg posjeta tijekom proba, uz tri glavni glumca - a pored njih glume i Davor Svedružić, Rade Radolović, Gordana Matana, Šandor Slacki i Dean Buić - vidjeli smo zanimljivu, visoku konstrukciju, poput kaveza, gdje se odvija radnja (ili veliki dio nje). Glumci su u šali rekli da bi se ovdje mogli izliječiti svi oni koji pate od straha od visine.

Ova prilagodba je nastala prema prijevodu Ive Juriše, scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe je Igor Karlić, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić. (V. BEGIĆ, snimio N: LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter