U INK-u premijerno izveden prvi dio "Mistera Buffa"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugotrajnim aplauzom oduševljene publike ispracena je praizvedba prvoga dijela "Mistera Buffa", predstave nastale prema tekstu Darija Foa u izvedbi izvrsnog Valtera Roše.

"Mistero Buffo" zbirka je satiricnih monologa, djelo nobelovca Darija Foa nastalo 1969. godine. Na remiksiranu su je, svima razumljivu cakavicu preveli Valter Roša i Aleksandar Bancic.

Treba pohvaliti izvrsnu glumu Valtera Roše koji je u nešto manje od sat i pol sam na sceni izveo tu vrlo zahtjevnu i za naše prilike neobicnu kazališnu predstavu, pokazavši i izvrsnu neverbalnu glumu.

"Mistero Buffo" temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša, koji svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom citanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijedali vjeru, Boga i svece vec su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za vlastite ciljeve.

Predstava se sastoji od tri dijela, odnosno tijekom tri veceri (cetvrtak, petak i subota) Valter Roša izvodi 12 lakrdija, tako da je svaka vecer drugacija, a izvedbe se mogu pratiti i svaka zasebno.

Valter Roša u tri veceri predstavlja lakrdije naslovljene: "Moralnost Slijepca i Hromoga", "Kain i Abel", "Cudo na vjencanju u Kani", "Igra Ludaka pod križem", "Scapinov grammelot", "Prvo cudo mladoga Isusa", "Bonifacije VIII.", "Gladni Zanni", "Lazarovo uskrsnuce", "Rodenje lakrdijaša", "Marija pod križem" i "Grammelot engleskog odvjetnika".

Nevjerojatna lakoca prelaska iz uloge u ulogu, glume, interakcije s publikom, izvrsni gegovi i mimika - sve su to odlike koje obilježavaju Valtera Rošu, koji završava studij ekonomije i glumom se bavi nekoliko godina.

"Mistero Buffo" svojevrsni je modul takozvanog pripovjedackog teatra, odnosno teatra naracije. I u originalu je predstava bila u jednom posve novom, izmišljenom jeziku, u takozvanom grammelotu, što je u biti instrumentarij za recitaciju takve vrste.

Pulska je publika bila oduševljena tom novom, u nas nepoznatom kazališnom vrstom, koja je pokazala svu snagu i znacaj pojedinaca na sceni koji je u stanju sat i pol publiku održati koncentriranom.


Podijeli: Facebook Twiter