U INK-u premijera predstave "Titraj"

Ekipa predstave "Titraj" u foajeu INK-a
Ekipa predstave "Titraj" u foajeu INK-a

- Kazališna sezona bliži se kraju, a zatvaramo je sutrašnjom premijerom koprodukcije "Titraj" riječkog teatra Rubikon, pulskog Teatra umjetnosti TOFA i Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, a u režiji Zvonimira Peranića koji potpisuje i autorstvo, dramaturgiju, koreografiju i oblikovanje svjetla. Ovo je naš drugi zajednički projekt i drago mi je što surađujemo s takozvanom nezavisnom scenom koja je sigurno nezavisna u estetskom i programskom smislu i kojoj pružamo priliku da prikaže čime se bavi u kazališnom smislu, kazala je Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK-a, na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

"Titraj" je drugi dio triptiha koji je počeo s predstavom "Coito Ergo Sum", a koristi nove tehnologije za zanimljiva i inovativna scenska rješenja. Zvonimir Peranić je kazao da se radi o tehnički vrlo zahtjevnim predstavama te da se triptih ponajviše oslanja na Danteovu "Božanstvenu komediju".

- Prva predstava bila je smještena u Paklu, dok je "Titraj" smješten u Čistilištu. Zadnji dio triptiha zvat će se "Jabuka", no još uvijek nismo odlučili hoćemo li ga smjestit u Raj ili ponovo u Pakao. Cilj teatra Rubikon je spojiti znanost i umjetnost, a u "Titraju" su prisutne četiri fizike i četiri geometrije. "Titraj" je ujedno i priča o percepciji koju smo realizirali uz pomoć 3D mappinga, a dobro znamo da u fizici sam čin promatranja utječe na stvarnost. Predstava je atmosferična i nabijena je emocijama, a od publike očekujemo da ju iščita na svoj način. To je ujedno i moja preporuka za gledanje predstave: nemojte ju gledati racionalno, već se prepustite emocijama i možda ćete pronaći ljepotu koja je, kao što znamo, uvijek u oku promatrača, kazao je Peranić.

U programskoj knjižici se navodi da se "Titraj" sastoji od četiri dijela (Euklid, Einstein, Fraktali, Kvantno) i epiloga (Strune). Svaki dio u podlozi ima svoju geometriju, svaka geometrija iskaz je određene fizike, a svaka fizika generira svoju filozofiju, način na koji vidimo društvo, svijet u kojemu živimo sa svim svojim dijelovima.

Frane Meden, jedini glumac na sceni, je na konferenciji za novinare kazao da mu je tema izgledala preopširna te da mu se činilo nemoguće postaviti ju na noge.

- Iskreno, nisam uspio shvatiti kako da stvorim bilo koju sliku za taj projekt. Stvaranjem videa koji radi Ivan Dobran i drugih materijala sve je postalo puno jasnije, a Peranića moram pohvaliti na redateljskom ponašanju. Rad na ovoj predstavi bilo je zanimljivo iskustvo jer do sada nisam nikad radio na ovako čudan način, kazao je Meden.

Asistentica videa i scenografije Iva Milaković je kazala da je zaista bio veliki izazov Peranićeve komplicirane ideje uobličiti u zaokruženi vizualni doživljaj te da je Dobran izradio kompleksan kolaž animacije i 3D mappinga. Kostimografkinja Kristina Nefat je nabrojala ostale članove ekipe koju osim već spomenutih autora čine i Daniel Horvat (asistent videa i scenografije), Ivan Šarar (glazba), Tomislav Nakić Alfirević (zvučni efekti), Ksenija Nakić-Alfirević (frizure i šminka), Vesna Rožman (dizajn promidžbenog materijala), Manuel Kaučić (organizator i inspicijent), Goran Šaponja (voditelj pozornice), Dario Družeta (voditelj svjetla), Miodrag Flego (voditelj tona) i Desanka Janković (voditeljica krojačke radionice i fundusa).

Predstava "Titraj" u INK-u igra sutra i preksutra s početkom u 20 sati. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter