U INK-u predstavljena ekipa Dunde

Ekipa Dunde u INK-u (M. ANGELINI)
Ekipa Dunde u INK-u (M. ANGELINI)

U Istarskom narodnom kazalištu novinarima predstavio veći dio ekipe predstave "Kako je Dunda spasila domovinu" koja će hrvatsku praizvedbu imati u petak (najavljena izvedba za četvrtak je odgođena zbog dana žalosti), a repriza je 15. listopada.

Autor teksta je Slobodan Šnajder rekao je "To bi mogla biti dobra eksplozija kojoj se nadamo". Šnajder je za ovaj tekst osvojio nagradu Marin Držić. "Pogledajte predstavu i procijenite zašto je tako dugo čekala", poručuje Šnajder potencijalnim gledateljima.

Režiranja predstave prihvatila se na koncu Snježana Banović koja je rekla da najviše voli raditi domaće, suvremene komade koji su i praizvedbe te je projekt ponuđen pulskom kazalištu i tu je konačno oživio. Objasnila je da se u predstavi radi o društvu koje je tek ugazilo u čizmu tranzicije, kada su stare vrijednosti nestale, a nove nisu zaživjele. Mjesto radnje je jedan francuski grad za vrijeme francusko-pruskog rata 1871.

"Ovo je metafora s puno ključeva - stilskih, auditivnih i traži spremnog glumca", kazala je redateljica, dodavši da je bilo pitanja je li predstava o Hrvatima i Srbima, Kerumu i Sanaderu, no Banović na te ideje odgovara da ne voli ići "na prvu loptu", jer možda netko u predstavi vidi i svoga susjeda.

Ravnateljica pulskog kazališta Gordana Jeromela Kaić je podsjetila i da je "Dunda" prva ovosezonska predstava i da je to prvi put da se Šnajderov tekst izvodi u ovoj kući, a i cijela ova jesensko-zimska sezona bit će u znaku hrvatskih autora.

Predstava je nastala kompletno u produkciji INK-a, uz pomoć ustanova kao što su Pomorski i povijesni muzej Istre koji im je ustupio dio vojnog arsenala poput puške i topa, dok im je kazalište Planet Art u Zagrebu tamo omogućilo čitače probe, a Šnajder se zahvalio i poreskim obveznicima.

Predstavili su se i glumci Željko Vukmirica i Lana Gojak te kostimografkinja Dženisa Pecotić. U predstavi još glume Mladen Vasary, Mirjana Sinožić, Rade Radolović, Denis Brižić, Helena Minić, Romina Vitasović i Asim Ugljen. Autor glazbe je Mate Matišić, scenografkinja Dinka Jeričević, koreografkinja Andrea Gotovina, oblikovatelj svjetla Dario Družeta, asistentica redateljice je Nina Križan, a inspicijent Manuel Kaučić.

Osim predstave, bit će objavljena i knjiga u biblioteci INK-a. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter