U indonezijskom ZOO-u na svijet došao prvi sumatranski nosorog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladunce sumatranskog nosoroga, iznimno ugrožene životinjske vrste, okotilo se u subotu u zatvorenom prostoru, što je "povijesni" dogadaj koji se u posljednjih stotinu godina zbio tek triput, što ulijeva nadu u buducnost tih životinja.

"Ratu (ženka nosoroga) donijela je na svijet muško mladunce. Majka i mladunce dobro su", rekao je Widodo Ramono, zadužen za nosoroge u zoološkom parku Way Kambas na otoku Sumatri.

Ovo je tek cetvrto mladunce te vrste okoceno u zatvorenom prostoru u zadnjih stotinu godina i prvo u Indoneziji. Prethodna tri došla su na svijet u americkom zoološkom vrtu u Cincinnatiju, izvijestila je Medunarodna zaklada za nosoroge (IRF). Jedan od tih triju primjeraka je i otac novog mladunceta Andalas, okocen 13. rujna 2001. u zoološkom vrtu u Cincinnatiju, koji je nedavno preseljen u Indoneziju radi parenja s Ratu.

Ova je životinjska vrsta oznacena kao "kriticno ugrožena" na crvenoj listi Medunarodnog saveza za zaštitu prirode i njezinih bogatstava (UICN), najvece nevladine organizacije u svijetu koja se bavi zaštitom okoliša.

Sumatranski nosorog, najmanji medu nosorozima, ima dva roga koja, zbog navodnih ljekovitih svojstava, vrijede cijelo bogatstvo na crnom tržištu. Zbog krivolova i uništavanja njegova prirodnog staništa ovaj nosorog danas živi samo u Indoneziji i Maleziji, gdje postoji "manje od 200 primjeraka u divljini", istice IRF.


Podijeli: Facebook Twiter