U Indiji svakog sata ubiju jednu ženu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakog sata u Indiji jedna žena plati životom nezadovoljstvo mladoženje i njegove obitelji mirazom koji je donijela, objavile su u utorak udruge za zaštitu prava žena.

Prema podacima nacionalnog centra za praćenje zločina prošle su godine u Indiji ubijene 8233 žene zbog sporova oko isplate miraza, a tek u 32 posto slučajeva ti zločini dovedu do osuđujuće kazne.

Indijski zakoni brane davanje i primanje miraza, no stoljećima stara tradicija preživljava. Praksa utjerivanja miraza traje godinama nakon vjenčanja i svake godine tisuće Indijki budu polivene benzinom i žive spaljene zbog toga što mladoženjina obitelj zaključi da je miraz bio nedovoljan.

Aktivistice za prava žena i policija kažu da nedorečeni zakoni otežavaju kazneni progon i dovode do malog broja osuđujućih presuda, a da pritisci na obitelji mlade čak i rastu zbog sve izraženije "kulture pohlepe" u društvu.

"Brakovi su postali komercijalizirani. Više sliče na poslovne pregovore u kojima obitelji mladoženje postavljaju ogromne zahtjeve", kaže aktivistica Ranjana Kumari. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter