U Indiji masovni prosvjedi zbog grupnog silovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijski premijer Manmohan Singh u ponedjeljak je pozvao na smirivanje stanja i obećao poduzeti sve za sigurnost žena. To je rekao nakon što u toj zemlji već nekoliko dana traju prosvjedi zbog grupnog silovanja jedne studentice, zločina koji potresa Indiju zadnjih tjedan dana.

Šef vlade je u priopćenju objavljenom u noći između nedjelje i ponedjeljka naveo da su opravdani bijes i ogorčenost nakon tog okrutnog događaja i pozvao stanovništvo na smirenje.

"Iskreno me ražalostio obrat događaja koji je doveo do sukoba prosvjednika i policije. Uvjeravam vas da ću poduzeti sve za sigurnost svih žena u zemlji", obećao je premijer.

Policija New Delhija je navela u ponedjeljak da je stotinjak ljudi, među kojima 60 policajaca, ranjeno u nedjelju tijekom prosvjeda, koji su u središtu prijestolnice zabranjeni.

Glasnogovornik policije New Delhija istaknuo je da su sve ulice do službenih zgrada vlade zatvorene.

Studenticu kinezioterapije (23) silovala su šestorica muškaraca u autobusu prošle nedjelje, istukla je željeznom šipkom i bacila iz autobusa, zajedno s mladićem s kojim je bila.

Po službenim podacima, u Indiji je 2011. zabilježeno 256.329 slučajeva nasilja, od kojih su u 228.650 slučajeva žrtve bile žene. New Delhi je nazvan "prijestolnicom silovanja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter